2024 első negyedévében összesen 87 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat Fejér vármegyében. Lakástűzben egy ember vesztette az életét, öten pedig megsérültek.

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 60 órára és 188 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek a vármegyében. Összesen 1033 négyzetméternyi épített terület égett le, 10 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt 20 embernek kellett átmenetileg elköltöznie. A 87 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni.

A legtöbb tűz a konyhában keletkezett, ez az összes eset 16 százaléka. A tűzesetek 13 százalékában a nappaliban, 11 százalékában a kéményben, 8 százalékában pedig a hálószobában csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A vármegyében a legnagyobb tűz február 9-án, Szabadbattyánban volt, ahol egy száznyolcvan négyzetméteres lakóház négy helyisége, a tetőszerkezet és a hozzáépített melléképület égett. A leghosszabb beavatkozás január 13-án történt Tácon, ahol egy kétszintes családi ház tetőszerkezete és tetőtere borult lángba. Az épület oltása az utómunkálatokkal együtt három és fél órát vett igénybe.

A katasztrófavédelem Fejér vármegyében két lakástűz esetében indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében. A beavatkozást 8 épületnél gázpalackok nehezítették.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére.

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 15 alkalommal riasztották a tűzoltókat Fejérben. Szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy ember került kórházba. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

(Katasztrófavédelem FVM – Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados
szóvivő)