A szilveszterre külön fel kell készülnie minden kutya és macskatartónak, akkor is, ha az állat a lakásban él. A tűzijáték, a petárda hangjára az állatok jelentős része érzékenyen reagál. Fontos, hogy az állat biztonságos helyen legyen, ne feledjük, a riadt állat olyan dolgokra is képes, amire máskor nem, akár az üveg ajtót is kitörheti, ha nagyon megijed.

A biztonságos elhelyezés mellett fontos, hogy ellenőriztessük le az állat chipjét, nem vált-e esetleg inaktívvá és megfelelő adatok vannak-e regisztrálva hozzá. Ezt az állatorvosok biztos szívesen megteszik. Ha egyébként az állaton nincs nyakörv, jó, ha az ünnepek idejére rakunk rá egyet, a saját adatainkkal, telefonszámunkkal, mert ezáltal meggyorsíthatjuk, hogy a megtaláló visszajuttassa számunkra az állatot. Cicák esetében ez a megoldás különösen fontos, hisz ők csak nagyon ritka esetben rendelkeznek chippel.

Ha tudjuk, hogy az állat fél a durrogástól, az éles zajoktól, vagy magára hagyjuk, esetleg idegen környezetben hagyjuk, akkor alkalmazzunk gyógynövény kivonatokat, melyek arra a néhány órára megnyugtatják az állatot. A kijáró állatokat, főleg a cicákat zárjuk el a tűzijáték idejére.

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis elveszik az állat akkor a gazda mielőbb értesítse az állatorvost, aki a chip regisztrációs rendszerben fel tudja vinni, hogy az állatot keresik. Emellett fontos, hogy mielőbb küldjön a HEROSZ Fehérvári Állatotthona számára képet és pontos leírást az állatról, arról, hogy mikor és hol veszett el. Nagyon fontos, ha valaki közzé tesz egy felhívást, akkor ott dátum és helyszín mindig szerepeljen, különben nem ér semmit és csak nehezíti az állat hazajuttatását. A rövid, lényegre törő és az alapadatokat tartalmazó poszt a leghatékonyabb, megfelelő képpel ellátva.