Japán és Dél-Korea sima legyőzését követően a harmadik körben a pont nélkül álló, mindkét meccsét 6-1-re elbukó Romániával csapott össze a magyar jégkorong-válogatott a bolzanói divízió 1/A-s világbajnokságon. Annak ellenére, hogy tétmeccsen 27 éve nem kapott ki együttesünk a 90%-ban székelyföldi magyar játékosokkal (17-en léptek jégre most ellenünk) romániai alakulattól, sikerült az első két találkozón felépített várat pillanatok alatt lerombolni, a román gárda nyert 2-1-re, a Volános Hári gólja mit sem ért egymagában.

Az elejétől a végéig tompán, fásultan hokiztak a mieink, s ahogy ilyenkor lenni szokott, a gyengébb csapat talált egy gólt, majd utána a hajrában hiába borult fel szinte a pálya, annyira nyomtak fiaink, s hiába egalizált is még időben Hári, a 3 pont érdekében teljesen kitámadó, sokat kockáztató nemzeti egyletünk újabb elkerülhető, sőt kifejezetten nagy potyagólt kapott (Bálizs ennél az esetnél nem állt a helyzet magaslatán a kapuban), már az utolsó percben, így nemcsak, hogy a 3 pont nem jött össze, de egy sem! Ez sokba kerülhet még, mivel már csak a két csoportfavorittal, az olaszokkal és a szlovénekkel játszanak Stipsiczék, s a feljutáshoz már nem elég egyiküket legyőzni.

A meccs után több szakember, valamint Bálizs kapus, sőt, a Svédországban légióskodó kulcsember, Galló is (ő aztán igazán) komoly kritikákat fogalmazott meg a sorok és játékosok érthetetlen, nehezen indokolható kevergetésére, mi több, Galló egyszerűen lebohócozta Don MacAdam szövetségi kapitányt, akivel azóta nincsenek sokat kibékülve, amióta tavaly mint a honi szövetség szakmai vezetője, kinevezte saját magát kapitánynak, mondván, nem sikerült a kiszemelt  jelöltekkel megegyezni. Ezt követően néhány korábbi kulcsjátékos lemondta a válogatottságot, vagy felfüggesztette szereplését.

A mostani affér nem segít elsimítani a bajokat, az biztos. Mindazonáltal valóban úgy tűnik, a 73 éves MacAdam számára valóban egy nyugdíjas pozíció az ideális, nem egy elitbe igyekvő válogatott vezetése… Mindazonáltal, most már nincs mit tenni, valahogy ki kell rángatnia önmagát a bajból a társaságnak a hátralévő két meccsre, aztán utána lehet értékelni, konzekvenciákat levonni.

Mindenesetre a Magyar Jégkorong Szövetség közleményében ítélte Galló Vilmost a bohócozó nyilatkozatáért, tehát aligha barátságos beszélgetések lesznek a vb után.