Katalin-napi ünnepségre invitálták a fehérváriakat szombaton délután Kati néni szobrához, a Liszt Ferenc utcába. A hagyományos eseményre érkezőket muzsikával, étellel, itallal várták, a Katalinokat pedig egy szál virággal köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Földi Zoltán a Felsőváros önkormányzati képviselője. A műsort a Tilinkó zenekar és néptáncosok szolgáltatták, az eseményhez illő harapnivalóról pedig a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodott.

Katalin nap23 3

Kati néni szobra Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége. Ihletője Molnár Imréné Boda Katalin, a városi piac jellegzetes alakja volt, aki hosszú éveken át rótta a Felsőváros és a piac közötti utat a finom portékákkal, többek között a sült liba- és kacsafertályokkal megrakott kocsijával. Alakja ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások. A szobrot több mint két évtizede avatták fel, és a helyszín azóta minden november 25-én megtelik: az itt rendezett hangulatos Katalin-nap az elmúlt évtizedek alatt a város egyik legkedvesebb ünnepévé lett.

Katalin nap23 2

Idén dr. Cser-Palkovics András polgármester mellett Vargha Tamás országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszterhelyettes és Földi Zoltán, Felsőváros képviselője egy szál virággal köszöntötte a név viselőit. A vendégeket teával, forralt borral és némi harapnivalóval várta a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület. A hagyományoknak megfelelően most is volt zenés-táncos műsor: a Tilinkó zenekar muzsikált, az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja mellé vendégegyüttesek – a Rőzse Néptáncegyüttes, a Sziget Néptánc Egyesület, valamint a Vasas Művészegyüttes Obsitos csoportja – is érkeztek a közös táncra.

(Fotó: Simon Erika)