Január 1-jétől mind a 240 óvodai pedagógus és 23 bölcsődei diplomás kisgyermeknevelő végzettséggel rendelkező munkatársunk bére emelkedik majd, a novemberi bérükhöz viszonyítva közel harmadával – adta hírül közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András tájékoztatása szerint, „városunk is biztosítja a pénzügyi keretet az óvodai pedagógusok és a diplomás bölcsődei kisgyermeknevelők béreinek egységes (!) 32,2%-os növeléséhez! Az állami, uniós és önkormányzati forrásokból fedezett béremelés mellett idén (a városi költségvetés elfogadását követően) a béren kívüli juttatásaik is emelkednek majd.” A cafetéria-keret megemelése a béremelésben nem érintett, a város által fenntartott bölcsődékben és óvodákban dolgozókat, valamint az egyéb önkormányzati intézményekben foglalkoztatott városi alkalmazottakat is érinteni fogja, amelynek részleteiről hamarosan további tájékoztatást ad majd a városvezető. A bejegyzés teljes szövege az alábbiakban olvasható.

„Jelentős béremelés az óvodai és bölcsődei pedagógusoknak!

A Kormány döntése és az új életpálya törvény alapján jelentősen emelkednek a pedagógusok bérei. Természetesen városunk is biztosítja a pénzügyi keretet az óvodai pedagógusok és a diplomás bölcsődei kisgyermeknevelők béreinek egységes (!) 32,2%-os növeléséhez! Az állami, uniós és önkormányzati forrásokból fedezett béremelés mellett idén (a városi költségvetés elfogadását követően) a béren kívüli juttatásaik is emelkednek majd.

Január 1-jétől mind a 240 óvodai és 23 bölcsődei, pedagógus végzettséggel rendelkező munkatársunk bére emelkedik, a novemberi bérükhöz viszonyítva közel harmadával. Az intézkedés idén több mint fél milliárd forintba fog kerülni, mely költség jelentős részét a magyar állam biztosítja a városnak, nagyjából 10%-át (a bölcsődék esetében, 45 millió forint) azonban városunk saját bevételeinek terhére fedezi.

Ezzel az önkormányzati óvodák pedagógusainak minimum bére bruttó 528 ezer forint lesz, de lesz olyan mesterpedagógus, akinek a bére meghaladja majd a 800 ezer forintot is. A bölcsődei, diplomás kisgyermeknevelők átlagbére meghaladja majd a 700 ezer forintot. Az intézményvezetők bérei is emelkednek, kiemelkedő felelősségükkel arányosan bruttó 900 ezer forint körül alakulnak majd.

A város által fenntartott bölcsődékben és óvodákban dolgozók közül azok, akik nem a pedagógus életpálya-modell alá tartoznak, idén a minimálbér és bérminimum emeléséből következő béremeléssel és a hamarosan jelentősen emelkedő cafetériával számolhatnak.

Vizsgáljuk ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy a mostani, kiemelt béremelésben nem részesülők, illetve a más intézményi szektorokban dolgozók részére milyen bérkiegészítést tudnánk biztosítani 2024-ben. Erről a döntést a későbbiekben hozhatja meg az önkormányzat, de egy erre dedikált pénzügyi keret a költségvetésben rendelkezésre fog állni.

Városunk az igen jelentős béremelés mellett a cafeteria-juttatások terén is szeretné kifejezni megbecsülését az intézmények dolgozóinak. Tervezetten a tavalyi összeg több mint kétszeresére, nettó 250 ezer forintra fogjuk emelni a cafeteria-juttatást minden intézményi dolgozó számára, tehát ez az emelés nem csak a diplomásokra vonatkozik majd. Ez az intézkedés az egyéb önkormányzati intézményekben dolgozó városi alkalmazottakat is érinteni fogja, ennek részleteiről hamarosan tájékoztathatom majd Önöket.

Az állami döntéseken alapuló béremelésekhez szükséges intézkedéseket önkormányzatunk és az érintett intézmények meghozták, a béremelésben részesülők kiértesítése pedig megtörtént. A fedezetről, a bérkiegészítés kereteiről és a béren kívüli juttatásokról is a végleges pénzügyi döntést a február 15-i közgyűlés mondja majd ki, amennyiben elfogadja a város költségvetését. Bízom benne, hogy ezt a jelentős és megérdemelt pedagógus-béremelést is mérlegelve egyhangú döntés születik majd!”

dr. Cser-Palkovics András
polgármester