Kedden, április 2-án életbe lép az új, módosított menetrend és elindul a tömegközlekedés a bővített, új útvonalakat is tartalmazó helyi buszhálózaton Székesfehérváron. Az új menetrendfüzet már letölthető a város honlapjáról és a következő napokban elérhető lesz a Volánbusz jegypénztáraiban is. Jobban elérhető lesz a kórház az egyes városrészekből, lesznek éjszakai járatok, bekapcsolódik a hálózatba az Alba Aréna, az Alba Ipari Zónába pedig összesen hét buszjárat is kimegy majd.

A mostani bővítéssel mintegy 280.000 kilométerrel növekszik a hálózati teljesítmény, amivel együtt 2024-ben összesen mintegy 3,5 millió kilométer lesz a fehérvári helyijáratok éves futásteljesítménye.

A plusz táv körülbelül 300 millió forint többletköltséggel jár, ezzel együtt Székesfehérvár Önkormányzata több mint 2,8 milliárd forint hozzájárulást fizet a közösségi közlekedési szolgáltatásért.

A korábbi tervezetek tapasztalatai alapján jelentős, évi mintegy plusz 200 ezer km-rel megnövelt teljesítménnyel terveznek, amely lehetőséget ad az egyes városrészekbe éjfél körüli hazajutásra. A hálózatbővítés eredményeként több városrészből lesz elérhető a kórház átszállás nélkül, az Alba Ipari Zóna új területeire is el lehet jutni busszal, és a városrészeket összekötő járatoknak köszönhetően csökken az átszállások száma is.

A bővítésnél két fontos szempontot vettek figyelembe: egyrészt biztosítani kell a hamarosan nyíló Alba Aréna multifunkcionális rendezvénycsarnok elérését, másrészt az elmúlt években jelentősen kibővült Alba Ipari Zónában is szükségessé vált a járathosszabbítás, hogy a munkavállalók könnyebben közelíthessék meg a Rozmaring utca környékén épült új cégeket. Egyes vonalak városrészeket összekötő járatokká válnak, illetve a déli összekötő utat is bevonják a közösségi közlekedésbe.

Fontos változás lesz továbbá, hogy minden városrész irányába indítanak járatot éjfél körül, így egyszerűbb lesz a hazajutás egy színházi előadás, bármilyen más belvárosi rendezvény, illetve a késői munkavégzés után. Eszerint a 10-es járat Maroshegyre, a 912-es az Alsóváros – Őrhalmi szőlők irányába, a 24-es és 32-es járat az Öreghegyre, a 34-es a Felsővárosba és a Fecskepartra, illetve a 37-es a Feketehegyre megy majd.

A módosításokkal több városrészből lehetséges lesz a kórház közvetlen elérése. A Hunyadi utcai rendelőintézeténél a 43-as és a 44-es járatokon kívül megáll majd a 16-os, a 20-as és a 37-es járat is. További változás lesz, hogy a 13, 13A, 13G, a 13Y, a 27, a 29 és 30 járatok beolvadnak más járatokba, így ezekkel az utazók már nem fognak találkozni. Ezen buszjáratok feladatait veszik át a meghosszabbodó 12Y, 14G, 16, 20, 24, 37 és 42-es járatok. Az intézkedéstől várhatóan hatékonyabb lesz a közösségi közlekedés.

A buszhálózat bővítés on-line útvonaltervezőjét az indulási időkkel ITT találja!

A MENETREND füzetet itt töltheti le! (.pdf)

A vonalhálózati térkép itt érhető el! (.pdf)