A vakáció kezdetével beköszöntött a kánikula is. A turisztikai szezonban egyre többen választják kikapcsolódásukhoz eszközként a kerékpárt, akár a lakókörnyezetükben történő gyors helyváltoztatásra, akár egy varázslatos táj felfedezésére, vagy éppen a Velencei-tavat körülölelő kerékpárút körbetekerése érdekében.  A biztonságos kerékpáros közlekedés feltételei ugyan adottak a Velencei-tó körül, és a vármegye nagyobb településein is, mégis évről-évre fel kell hívnunk a figyelmet a megfelelő szintű közlekedési ismeretek elsajátítására és biztonságos alkalmazására.

Ebben az évben a mai napig 27 kerékpáros okozott balesetet Fejér vármegyében, ami több mint 40 %-os emelkedést mutat a tavalyi év hasonló időszakához képest.  Ezen túlmenően szembetűnő az az emelkedés, amit az elmúlt hetekben a kerékpárral közlekedők által okozott balesetek száma mutat. A balesetekre jellemző, hogy szinte minden alkalommal személyi sérüléssel járnak, igen gyakran súlyos kimenetellel végződnek. A gyermekeket és a fiatalokat érintő események oka jellemzően a figyelmetlenségre, óvatlanságra vezethetők vissza, de sokan az elsőbbségi szabályok megszegésével, vagy a sebesség hibás megválasztásával idézték elő a balesetet.

Gyakori jelenség a járdán történő kerékpározás is, ami azon túl, hogy szabálytalan, veszélyes is. Kerékpározni alapvetően a kerékpárúton, kerékpársávon, ennek hiányában az úttesten, útpadkán lehet. Amennyiben az úttest alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre, a gyalogosok zavarása nélkül, legfeljebb 10 km/h sebességgel lehet csak a járdán közlekedni.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

  • Elindulás előtt nézzék át a kerékpárt, valamint ellenőrizzék közlekedésre való alkalmasságát!
  • Kanyarodás előtt minden esetben győződjenek meg hátratekintéssel a művelet veszélytelenségéről, és jelezzék kanyarodási szándékukat!
  • Az elsőbbségi szabályokat mindig tartsák be, és győződjenek meg arról is, hogy azt megkapták –e!
  • Másik járműtől tartsanak megfelelő oldaltávolságot!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárt ki kell világítani, és lakott területen kívül fényvisszaverő ruházatot kell viselni.
  • Forgalmas kerékpárúton hasznos a kerékpáros sisak használata, hiszen megnövekedett biciklis forgalomra és szemből érkezőkre is számítani kell!
  • Kerékpározás közben is fogyasszanak elegendő folyadékot! A túlzott koffeintartalmú italok fogyasztása nem javasolt!

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra kér minden kerékpárost, hogy maradéktalanul tartsák be a közúti közlekedési szabályokat, és csak megfelelő műszaki állapotú járművel, továbbá csak a biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban vegyék használatba a kétkerekűt!

… hogy mindenki hazaérjen!

(FVMRFK)