Véget ért a Székesfehérvári Királyi Napok bő egyhetes programkavalkádja, a királyi város ma már vitathatatlanul és teljes joggal megérdemelten nemzetközi hírű összművészeti fesztiválja, amelyben ezúttal is parádésan ötvöződött a város páratlan szakrális, történelmi múltja, hagyományai, kulturális palettájának sokszínűsége, valamint az a széles körű összefogás, ami által újra és újra,  évről évre egyre sikeresebb ez az fesztivál, olyan, amelynek részese, átélője szeretne lenni a város és a környék apraja-nagyja, minden korosztálya.

Nem véletlenül telt meg élettel 8 napon át a történelmi Belváros, amelyben a késő délutáni, esti órákban gombostűt sem nagyon lehetett leejteni, akkora volt a tömeg a Zichy liget és a Városháza között, időnként még a köztes kisebb utcákban, tereken is.

KirNapok forgatag 23

Székesfehérvár Önkormányzatának, városvezetésének éleslátása kellett ahhoz, hogy az egyébként önmagában is népszerű korábbi néptáncfesztivált egy évtizeddel ezelőtt kiszélesítse, átalakítsa egy olyan összművészeti fesztivállá, amely a kultúra minden területén élményt, programelemet ad az érdeklődőnek, mindezeket fűszerezve a történelmi főváros, egykori királyi koronázóváros szakrális értékeinek fókuszba állításával, továbbá hagyományőrző csoportjainak, amatőr előadóinak komoly teret és tevékenységükhöz fontos inspirációt biztosítva.

KirNapok lovagiparbaj 23 1

A teljesség igénye nélkül az Önkormányzat mellett hatalmas energiákat fektetett, rengeteg munkát tett az idei rendezvénysorozatba a helyi programok dandárját szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, a Tourinform Iroda, a középkori hangulatért sokat dolgozó Szabad Színház, valamint a helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok, lovagrendek, civil szervezetek, egyesületek, vállalkozók, továbbá sok-sok fehérvári és visszatérő vendég, akiknek a véleménye sokat nyom a latba a fesztivál eseményeinek tervezésénél. Igen, ez nem csak megnevezésében ÖSSZművészeti fesztivál, hanem valójában egy példás ÖSSZefogás ÖSSZesített, remekbe szabott végeredménye.

KirNapok Estefan 23 1

Az idén mindezt – ne feledjük – úgy sikerült megvalósítania az Önkormányzatnak, hogy a tavaly ősszel berobbanó, sokszorosára emelkedő energiaárak okán bizony alaposan vigyázni kellett a költségek féken tartására.

Summa summárum: van ok a büszkeségre, hiszen újra bizonyított a város, okosan, jó koncepcióval, összefogással ismét egy kis csodát hozott össze a helyi közösség. Helyénvaló itt kölcsön venni Demeter Zsófia és Gelencsér Ferenc 2002-es kiadású, várostörténeti könyvének címét: Örvendezz királyi város! Van mire.

Jövőre ismét találkozunk!