Az Eucharist keresztény könnyűzenei együttes ad koncertet július 22-én az Öreghegyi Plébániatemplom fűtési rendszerének felújításáért. Az előadás 2023. július 22-én, szombaton, 19.30-kor kezdődik a Székesfehérvár-Öreghegy Római Katolikus Templomban. A belépés díjtalan, de szeretettel várják a templom fűtési rendszerének korszerűsítésére szánt felajánlásokat a templom bejáratánál elhelyezett adományládákba.

A templom egy olyan hely, amelynek középpontjában a keresztény lelkiség áll, de nem szabad elfelejteni, hogy Isten az egész embert hívja meg a vele való kapcsolatban, nemcsak a lelkét – mondta Tornyai Gábor plébános atya. „Amikor az emberi kultúrát ünnepeljük, az emberi valóság másik része is meghívást kap erre a kapcsolatra. Különösen így van ez a keresztény kulturális programok esetében. Ez a mostani program pontosan ezt célozza meg, hiszen az Eucharist Zenekar egy keresztény könnyűzenei együttes, olyan üzeneteket, dalokat hoznak, amely mindenkit megszólít, különösen talán a fiatalokat. A program azért is került az öreghegyi plébánia ministráns táborának a végére. A szentmiséinkben is nagyon sokszor énekeljük dalaikat, így bízom benne, hogy az idősebbek is tudnak majd ezeken keresztül kapcsolódni.”

A templomot mennyiben érintette a rezsiemelkedés?

A templom – mint nem magánszemély tulajdonában álló közösségi tér – fenntartásának költségei hatalmasat ugrottak, főleg a gáz tekintetében. A templom fűtési rendszere pedig valamikor a hetvenes években gázkazánra lett alapozva, így most jelentősen vissza kellett vennünk a hőmérsékletből, ami az épület állagmegóvása szempontjából sem túl előnyös. Az a tervünk, hogy egy elektromos fűtési rásegítő rendszert építsünk ki. A koncert szervezését azonban eredetileg nem erre a célra alapozva kezdtük meg, csak utólag kapcsolódott hozzá ez a gondolat.

Mit jelent Ön számára a jótékonyság és az adományozás?

Meggyőződésem, úgy vagyunk ebben a világban, hogy semmi nem a miénk. Minden jó, amivel rendelkezünk, Istentől származik, az Ő ajándéka, adománya. Amikor megélem a saját életemben, hogy adok, akkor ebből az adományozó Istenből jelenítek meg valamit mások számára. Másrészt a másik emberrel való találkozásban a Jézussal való találkozást is meg lehet élni és neki adok vissza valamit abból, amit tőle kaptam. Szerintem a jótékonyság akkor válik igazzá, ha belülről, kényszermentesen, őszintén jön, és az teljesen független az összeg nagyságától. Jézus egyik történetében is láthatjuk, milyen fontos számára a koldusasszony jószívű két fillérnyi adománya, aki a kevésben mindent adott.

(szekesfehervar.hu)