Múlt és jelen találkozott, és kézen fogva az Aranybulla-emlékműhöz érkező közönséget, vezette a történelem ágas-bogas ösvényein királyaink nyomában. A Korona-túra című produkcióban a nézők azokba az érdekes eseményekbe pillanthattak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját. Az épületek és a történetek nyomába eredt az a 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási Szertartásjátékoknak.

Korona tura23 3

Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai. Az épületek és a történetek nyomába eredt az a 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási Szertartásjátékoknak: Szikora János rendező irányításával és Egyed Attila, a Vörösmarty Színház színészének segítségével megidézték azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet.

Korona tura23 2

A diákok Beethoven István király-nyitány című művének dallamára érkeztek a színpadra, majd jelmezeiket felvéve, egyenként mutatkoztak be, megosztva a nézőkkel magukról egy-egy fontos információt: ki honnan érkezett, ki énekel, ki hegedül, ki fülbevalókat gyűjt, ki utálja a paradicsomot, vagy éppen nem tud zokni nélkül aludni. Azonban az mindannyiukban közös, hogy rajonganak a színjátszásért és a színházért. Játékukat a közönség hatalmas tapssal jutalmazta.

(ÖKK, fotó: Kiss László)