Néma főhajtással tisztelegtek az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt Székesfehérváron. A Jávor Ottó téren, a Corpus Hungaricum emlékmű előtt és a Halesz ligetben, a székesfehérvári vértanúk emlékoszlopánál koszorúzással emlékeztek a forradalom és szabadságharc hősi halottaira a nemzeti gyásznapon.

174 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 tábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány volt miniszterelnökét. A kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át. Székesfehérváron két helyszínen, a Corpus Hungaricum emlékművénél és a székesfehérvári vértanúk emlékoszlopánál helyezték el az emlékezés virágait.

Aradi vertanuk koszoruz23 2

A Jávor Ottó téren a hősi halottak emléke előtt közösen hajtott fejet és helyezett el koszorút dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt alpolgármester, valamint dr. Kovács Zsoltné és Östör Annamária önkormányzati képviselők. Az emlékezés virágaival tisztelgett Földi Judit országgyűlési képviselő, dr. Márton Roland, Fazakas Attila, Pintérné Varga Anna Mária és Rédei Norbert önkormányzati képviselők. Lerótták kegyeletüket a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és az Academia Humana Alapítvány képviselői.

Aradi vertanuk koszoruz23 3

A megemlékezés délelőtt az 1888-ban, közadakozásból emelt székesfehérvári vértanúk emlékoszlopánál folytatódott pénteken délelőtt. A Halesz ligetben álló emlékműnél Székesfehérvár Önkormányzata nevében Deák Lajosné és Viza Attila önkormányzati képviselők közösen helyeztek el koszorút Pálffy Károllyal, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnökével és Dancs Norberttel, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetőjével. A megemlékezésen fejet hajtott a fehérvári hősök emléke előtt Földi Judit országgyűlési képviselő, valamint Fazakas Attila, Pintérné Varga Anna Mária önkormányzati képviselők. Közösen helyezték el az emlékezés virágait a Székesfehérvári Szakképzési Centrum és a Széchenyi István Műszaki Technikum képviselői. A civil szervezetek részéről a Vitézi Rend és a Fehérvári Huszárok Egyesülete koszorúzott és tisztelgett.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)