A székesfehérvári Országos Papi Otthonban található Kármelhegyi Boldogasszony templom búcsúját tartották vasárnap este. Az ünnepségen kiemelt egyházi vendégként ott volt a gyémántmisés Kozma Imre atya, és Böjte Csaba ferences szerzetes is, akivel a 60 fős Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar is részt vett a liturgián és ünnepi koncertet is adtak.

A székesfehérvári Szent József- és Kármelhegyi Boldogasszony-templom, közismertebb nevén Karmelita templom vagy Szemináriumi templom Fehérvár negyedik legmagasabb temploma, a városban a hatodik legnagyobb istenháza. A karmeliták építették 1731 és 1769 között. Az épület rendkívül gazdag barokk belsőt rejt. Freskóit az Európa-szerte ismert mester, Franz Anton Maulbertsch készítette. A templomot Szent Józsefnek, Jézus nevelőapjának szentelték, 61 méter magas harangtornyával a város legmagasabb egytornyú temploma.

Egyhaz hitelet Bojte Csaba23

A templom sorsa viszontagságossá vált, amikor 1783-ban II. József király megszüntette többek között a karmelita szerzetesrendet is. A polgári lakosság plébániatemplomaként szolgált 1801-ig, majd a papnevelés helyi központjának temploma lett. 1800-ban egy földrengés megrongálta a templom boltozatát. A templom belsejét 1903-ban, majd a második világháborút követően 1955-ben restaurálták, ekkor állították helyre a többször átfestett freskók eredeti állapotát is.

(ÖKK / Bácskai Gergely)