A tavalyi csapadékos nyár és a február óta tapasztalható, az évszakhoz képest jóval melegebb időjárás miatt már erőteljesen érezhetjük a szúnyogok jelenlétét. Bár a mostani hűvösebb idő lassítja fejlődésüket, Székesfehérvár köz- és külterületein már megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítés. Mint azt Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke az ÖKK kérdésére elmondta, a gyérítés hatékonysága érdekében folyamatosan monitorozzák a vizes területeket a szakemberek, ám a lakosság is sokat tehet annak érdekében, hogy minél kevesebb csípőszúnyog legyen idén.

Országosan ezen a héten indult el a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít – adta hírül katasztrofavedelm.hu. Mint írják, tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni légi biológiai védekezés zajlik. A központi szúnyoggyérítés mellett Székesfehérvár Önkormányzata – saját kezdeményezésre – néhány éve kezdte el a lokális, biológiai gyérítés rendszerének kialakítását az eredményesség növelése érdekében.

Április második hetében Székesfehérvár vizes élőhelyein több alkalommal is szemtanúi lehetett a lakosság annak, ahogy a szakemberek egy hosszú botra szerelt edénykével több helyről is vizet merítenek, majd megszemlélik a „zsákmányt”.  Ha jól fejlett szúnyoglárvákat találnak, akkor a következő lépés a biológiai szúnyoggyérítés, ám ezt csak azokon a köztereken és külterületeken végezhetik el, amelyeket feltérképeztek már. Érdemes azonban figyelni, mert a magántulajdoban lévő földeken, valamint a családi házak kertjeiben, az erkélyeken, kis előkertekben lévő kisebb-nagyobb vízfelületek, a hal nélküli kerti tavak, a bokrok alatt lévő madáritatók, a fedetlen esővízgyűjtő edények és akár egy homokozójátékban maradt kis víz is elegendő ahhoz, hogy a szúnyogok tovább szaporodjanak.

„A lakosság nagyon sokat tehet annak érdekében, hogy elkerüljük a rendkívüli szúnyoginváziót. Ha figyelünk erre otthonunkban, házunk környékén, akkor visszaszoríthatjuk a szaporulatot. A szúnyogok ugyanis a legkisebb vízfelületre is leteszik petéiket, amelyekből a meleg hatására hamar kikelnek a lárvák, amelyek e vízből táplálkoznak és akár egy hét alatt kifejlődnek. Először bábbá alakulnak, majd kifejlődik a csípőszúnyog, amely azonnal keresni kezdi vértáplálékát, azaz minket embereket, vagy éppen melegvérű házi kedvenceinket találják meg.” – meséli Kőszegi Dániel, miközben megmutatja a merítést követően a vízben sebesen mozgó lárvákat.

A szúnyogok 100 millió éves evolúcióval bírnak, jól látszik, nagyon jó stratégiákat alakítottak ki ez idő alatt, hogy életben maradjanak. Rendkívül jó a szaglásuk, éppen ezért sem a melegvérűek, sem egy pohárkányi víz nem „bújhat el” előlük. A körforgás folytatódik, ha ezt a láncot nem szüntetjük meg az udvarunkban, akkor akár egész nyáron csíphetnek bennünket a szúnyogok, ha csapadékos lesz az évszak. Arra a kérdésre, hogy mit tehetünk, már mondja is tanácsait a szakember: fedjük le a vízgyűjtőhordót, -tartályt, ciszternát szúnyoghálóval. Ne hagyjunk a kertben, teraszon, erkélyen lévő virágtartókban, cserepekben, kannában, madáritatóban hosszan vizet. Figyeljünk azokra a helyekre, ahol könnyen összegyűlik az esővíz, mert ez is éppen elég ahhoz, hogy felneveljük otthonaink körül a „házi” vérszívókat. A kerti tavat – ha nem telepítünk halat, amelynek táplálékul szolgálhat a szúnyoglárva akkor – takarjuk le, vagy, ha valamiért ez nem megy, használjunk szúnyoglárva irtó tablettákat a szúnyogok elszaporodásának megakadályozására.

A lakossági szúnyoggyérítésről a Szúnyoglárva program<https://www.facebook.com/szunyoglarvaprogram> közösségi oldalon, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ<https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/633-lakossagi-tajekoztato-a-szunyogok-elleni-vedekezesrol.html> honlapján is értékes információhoz juthatunk.