Már novemberben elkezdődnek a karácsonyt megelőző kereskedelmi akciók az online felületeken. Az év végi ünnepek közeledte, a karácsony előtti hajrá pedig egy újabb lényeges alkalmat jelent arra, hogy még fokozottabban vigyázzunk elektronikus pénztárcánkra és érzékeny adatainkra.

Az online felületeken szinte mindenki ki van téve a csalás kockázatának, ebben a szezonban pedig még nagyobb veszély leselkedik az ártalmatlan vásárlókra, éppen ezért ez az időszak kiemelten hangsúlyos a kiberbiztonság szempontjából.

Magyarországon az online vásárlások száma dinamikusan növekszik, amit ugyancsak mind nagyobb számban használnak ki a digitális bűnözők, akik a fogyasztók érzelmi manipulálásával, megtévesztésével támadnak.

Előfordulhat, hogy nem kapjuk meg a rendelt terméket vagy nem azt kapjuk, amit rendeltünk, hamis terméket veszünk, illetve az érzékeny adataink (bankkártya adataink, internetbank, mobilapplikáció, személyazonosításra alkalmas okmányaink) is a bűnözök kezébe kerülhetnek.

Miért is kockázatos, ha ezekhez az adatokhoz hozzájutnak illetéktelenek, bűnözök? A válasz egyértelmű: mert meg akarnak károsítani minket.

Azért, hogy mindez ne történhessen meg, legyen tájékozott és ügyeljen a biztonságra!

  • Lehetőség szerint csak olyan webshopokból vásároljon, amit már ismer, jó hírneve van, több éve jelen van a piacon, és megbízhatónak van minősítve!
  • Vigyázzon a személyes és banki adataira!
  • Minden esetben ellenőrizze le azt a weboldalt, ahol az adatait meg szeretné adni!
  • Nagyon figyeljen arra, hogy egy e-mailben kapott linken keresztül ne nyisson meg olyan weboldalt, ahol az adatait, vagy a bankkártya adatainak rögzítését kérik!
  • Telefonos megkeresésre se adja meg érzékeny adatait! ( pl. személyes adatok, banki jelszó, bankkártya adatok, stb.)

A témával kapcsolatban még több információt kaphatnak az érdeklődők a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársaitól november 10-én 9 óra és 12 óra 30 perc között. A rendőrség munkatársai Székesfehérváron, a Farkasvermi közben, a Pozsonyi úton, valamint a Szent Flórián körúton található bevásárlóközpontok parkolóiban, továbbá Székesfehérvár belvárosában, a Városház téren személyesen várják Önöket.

(FVMRFK)