Lezajlott a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola felújítása, ami közel 350 millió forint értékben kapott többek között új nyílászárókat, homlokzat-hőszigetelést, tetőszerkezet hő- és vízszigetelést, valamint napelemes rendszert. A beruházást szerdán délelőtt sajtónyilvános bejáráson zárták le.

A TOP-6.1.1-19-SF1-2020-0002 „Épületek energetikai korszerűsítése” projekt keretében 18 székesfehérvári oktatási intézményben valósult meg több mint másfél milliárd forint összegű felújítás. A pályázat célja, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő szociális, nevelési és oktatási intézmények épületeinek hatékonyabbá tegyék az energiahasználatát. A projekt során három intézményben komplex, míg további tizenötben részleges energetikai felújítás valósult meg. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Tagintézményében, a Táncsics Mihály Általános Iskolában, valamint a projektzárónak otthont adó Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A komplex felújítás keretében az iskola homlokzati hőszigetelést, tető hő- és vízszigetelést, korszerű homlokzati és tetőfelületi nyílászárókat, valamint egy 36 kVa teljesítményű napelemes rendszert kapott.

Munkacsy isk feluj2

Szerdán délelőtt Mészáros Attila alpolgármester, Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselő, valamint Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója és Tóth Péter, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója sajtónyilvános eseményen zárták le a projektet.

Mészáros Attila alpolgármester arról beszélt, hogy fontos esemény a projektzáró, hiszen a kivitelezés keretében olyan energetikai felújítások valósultak meg, melyek hosszútávon segítik majd az érintett iskolákat. Elmondta, hogy a Munkácsyban a beruházás közel 350 millió forintból valósult meg, míg a teljes projekt összege több mint másfél milliárd forint. Külön köszönte a kivitelező Pretz-Mozaik Kft. minőségi munkáját, valamint a diákok és a pedagógusok türelmét a munkálatok ideje alatt. „Az épületben kiváló szakmai munka zajlik, ehhez szerettünk volna hozzájárulni a felújítással.” – fogalmazott az alpolgármester, aki kiemelte: a felújítások sora nem áll meg, hamarosan a Hétvezér Általános Iskola és az Arany János Iskola autista tagozatának Budai úti épülete is megújul.

Munkacsy isk 23 2

„Országosan is példaértékű az az együttműködés, ami az Önkormányzat és a Tankerületi Központ között megvalósult eddig, és ami – reményeink szerint – a jövőben is folytatódik.” – kezdte köszöntőjét Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója. Dicsérte az intézmény pedagógusainak oktató-nevelő munkáját, hiszen mint fogalmazott: ugyanazért a közös célért dolgoznak nap mint nap, a gyerekekért, akiket a szülők rájuk bíztak. Török Szabolcs elmondta, hogy jogos volt a szülők kritikája az intézmény nyílászáróit illetően, de örömmel látja, hogy a projektnek köszönhetően már ez is megoldódott. Megköszönte a gyerekek és a tantestület kitartását a hosszú ideig tartó felújítás alatt.

Munkacsy isk feluj3

Tóth Péter, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója a szülők és a diákok nevében is üdvözölte a felújítást. Köszöntőjében elmondta, hogy az iskola 1966 óta íródó történelmében sok minden történt, de ilyen mértékű felújításra még nem volt példa. A bentlakásos felújítás alatt a szakemberekkel jól tudtak együtt dolgozni, szinte baráti kapcsolat alakult ki köztük. Tóth Péter aláhúzta: nagyon előremutató és innovatív az a folyamat, melynek most ők is részesei lehettek. Felidézte, hogy nem sokkal ezelőtt a vizesblokkok felújítását is sikerült véghez vinniük két körben, most pedig lezárhatták ezt az energetikai korszerűsítést is, így már nagyon közel állnak egy teljes műszaki megújuláshoz.

A most felújított 18 oktatási intézmény után, a beruházás második ütemében további öt szociális, nevelési intézmény esetében – az éves villamos energia fogyasztást figyelembe véve – egyenként maximum háztartási méretű napelemes rendszer megvalósítását tervezi az Önkormányzat.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)