Versfelismerő játékkal, könyvbemutatóval, irodalmi műsorral és vetélkedővel, kiállításmegnyitóval, filmvetítéssel várják számos székesfehérvári helyszínen a művészet kedvelőit a magyar költészet napján. Április 11-én, csütörtökön Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordító domborművével bővül a Fejér Megyei Irodalmi Emlékfal.

1964 óta április 11-e a magyar költészet napja. József Attila születésnapján, immár 60 éve irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Székesfehérváron a jeles napon rendezik meg a XXXIII.  „KÖLTŐNK ÉS KORA” című vetélkedő döntőjét. A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Vörösmarty Mihály Könyvtár a magyar költészet napja alkalmából meghirdetett, középiskolásoknak szóló kétfordulós versenyének az Olvasóterem ad otthont 10 órától.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai Úti Tagkönyvtára 11 órától várja a játékos kedvű irodalomkedvelőket. A Versfelismerő játék során magyar költők ismert alkotásait kell megnevezni a mű első sora alapján. A sikeres játékosok ajándékban részesülnek.

A Köfém Művelődési Ház versekkel, képzőművészeti kiállítással készül e jeles napon. Csütörtökön 16 órakor kezdődik „Ki kérdezett?” címmel Horváth Péter versmondó műsora, majd ezt követően 17.30 órakor nyílik az a tárlat, amelyen a lovasberényi Szín-Kör Kulturális Egyesület tagjainak munkáit láthatják az érdeklődők. Az eseményen köszöntőt mond Simon József, a Köfém Művelődési Ház igazgatója, majd Horváth Péter, az Egyesület vezetője ajánlja az alkotásokat a megjelentek figyelmébe. A programon Márkus Mária és Arany János versmondók közreműködnek.

A Gárdonyi Géza Művelődési Házban 16.30 órakor ingyenes filmvetítésre várják az érdeklődőket. Nyáry Krisztián Elfogyni az ölelésben film-szín-játéka az idősödő Ady életének talán legszeretetéhesebb korszakát idézi meg, melyben a költőóriást legendás szerelmeinek bensőséges érzelmi hálójában ismerhetjük meg közelebbről.

Az Igézőben csütörtökön 18 órakor mutatják be Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnökének frissen megjelent kötetét. Az Avar alaphangja az emlékezés. A beszélgetőtárs, P. Maklári Éva arról is faggatja majd az alkotót, miként támadnak fel emlékei e kötetben, s hogyan kapnak a líra és a próza eszközeivel új életet.

A magyar költészet napján újabb domborművel bővül a Fejér Megyei Irodalmi Emlékfal. Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordító emlékét őrző alkotást 16 órakor avatja fel Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára. Köszöntőt mond Kalász Orsolya költő, műfordító, L. Simon László író, költő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója és Tóth István, Gárdony Város polgármestere.

(ÖKK)