Idén is Maroshegyen, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár épületében kezdődtek el a városrészi szűrőnapok. A program népszerű az itt élők között, a szűrővizsgálatokra idén is hamar beteltek a helyek.

A Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda munkatársai szombat reggel 9 órától várták a Maroshegyi Egészségnap résztvevőit a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A szakemberek EKG és kardiológiai vizsgálatra, általános állapotfelmérésre, boka-kar index meghatározásra, valamint dietetikai tanácsadásra és csontsűrűség-mérésre fogadták a regisztráltakat. Újdonságként bekerült a programba egy memóriateszt is, ami a jövőben a többi városrészi szűrőnapon is megjelenhet a vizsgálatok között.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője elmondta: körülbelül 70 fő jelentkezett az alkalomra, akik közül többen a szűrések teljes spektrumán részt vettek, de akadtak olyanok is, akik célzottan, csak egy-egy szűrés eredményére voltak kíváncsiak. A szervezők újdonsággal is készültek, hiszen a megszokott szűrések mellett egy memóriateszt is bekerült a programba, amit az EFI pszichológusai segítségével, előzetes bejelentkezés nélkül végezhettek el az érdeklődők.

Szuronap Maroshegy24 2

„Székesfehérvárnak nagyon fontos az itt élők egészsége. Ezért próbálunk tenni mi is, hiszen minden városrészben találkozhatnak a lakók ezekkel a hétvégi szűrőnapokkal.” – fogalmazott Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok. A tanácsnok fontosnak tartja, hogy a szűrőnapokon kapott eredmények tudatában a résztvevők itt ne álljanak meg: ha problémát találtak, keressék fel háziorvosukat, vagy a szakrendeléseket. Amennyiben pedig minden rendben, évente vegyenek részt ezeken a szűréseken, legyenek naprakészek egészségügyi állapotukat illetően.

A Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda március 9-én, szombaton a Család- és Nővédelmi Központban nőgyógyászati szűrőnapot tart. A szűrőnapra előzetesen március 4-én és március 5-én, hétfőn és kedden 8 és 16 óra között lehet jelentkezni a +36-70-455-9930-as telefonszámon.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)