Maroshegy legnagyobb közösségi programja a Böndörödő, melyet 15. alkalommal rendeztek meg szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és környékén. A jó időben több százan jöttek el a szüret köré szerveződő programsorozatra, melynek keretében bemutatkoztak a városrész művészeti csoportjai, de volt örömfőzés, kiállítás, lovaskocsikázás és koncertek. A népszerű rendezvényre dr. Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva, Maroshegy városrész önkormányzati képviselője is kilátogatott.

Brájer Éva, a városrész önkormányzati képviselője fontosnak tartja, hogy a fizikai értelemben vett felújítások mellett a közösségeket is építsük. Ennek nyomán született meg 15 évvel ezelőtt annak ötlete, hogy a város támogatásával élesszék fel Maroshegy régi, hangulatos szüreti hagyományait. Adorján Viktorral, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház akkori igazgatójával közösen hívták életre a Böndörödőt, melynek neve tréfásan utal a pöndörödő szőlőkacsra. Már az első alkalommal óriási volt az érdeklődés, és ez azóta is megmaradt minden alkalommal. Ráadásul Maroshegy új városrészét, a Harmatosvölgy lakóparkot egyre többen választják az otthonuknak, és kapcsolódnak be a helyi közösségi rendezvényekbe.

Bondorodo23 1

Dr. Cser-Palkovics András polgármester szavai szerint a Böndörödő a maroshegyi ünnepet jelenti, lehetőséget kínál arra, hogy a városrészben és annak környékén élők összejöjjenek. Maroshegy óriási városrész közel 10 ezer lakóval, és ha külön településként élne, akkor a vármegye egyik legnagyobb városa lehetne. Önmagában is fontos, hogy a lakóknak adjanak lehetőséget a közösségi eseményekre, ám máshonnan is érkeznek résztvevők a színes és színvonalas programoknak köszönhetőek. Ezúttal is minden adott volt ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat.

Idén voltak régi és új programelemek egyaránt. Sikerült visszahozni az örömfőzést, amire a COVID óta most először volt lehetőség. Hét csapat nevezett, akik nem versenyszerűen, hanem a közösség kedvéért főztek. Ismét szerveztek bemutatót a csákberényi csikósok, de volt lehetőség lovaglásra, lovaskocsikázásra, népi játékok kipróbálására is. Színpadi produkciókkal készültek a maroshegyi óvodások, iskolások, művészeti csoportok egyaránt. A Szent Kristóf Ház gondozottjai szintén színpadra léptek, emellett a kreatív munkáikat is bemutatták a művelődési házban nyílt kiállításon. A rendezvényt kirakodóvásár kísérte az intézmény előtti téren.

(ÖKK, fotó: Kiss László)