Mától több mint 1100 értékesítési ponton, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban és az automatákból is megvásárolhatók elővételben, és május 1-jétől már használhatók is az új vármegye-, illetve országbérletek. A témában ma Székesfehérváron tartottak sajtótájékoztatót a MÁV és a MÁV-START vezetői, valamint az ÉKM illetékes államtitkára és a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

Mint elhangzott: a mobileszközökre letölthető MÁV appban már hétfő óta meg tudják venni az utasok az olcsó, egyszerű és korlátlan utazást biztosító legújabb díjterméket, május elsejétől pedig a Volánbuszok fedélzetén az autóbuszvezetőknél is meg lehet majd váltani azokat. A BKK értékesítési pontjain az országbérlet és a Pest vármegyei bérlet vásárolható meg elsejétől. Az orszagberlet.hu weboldalon térképes kereső támogatja a vásárlókat a hozzájuk legközelebbi értékesítési hely megtalálásában.

MAV Volanbusz orszagberlet staj3 Nagy Balint allamtikar

„Az Építési és Közlekedési Minisztériumot kettős célkitűzés vezérelte az új bérletek bevezetésével: egyrészt a lakosság mobilizációjához, másrészt a gazdaság növekedéséhez szeretnének ezzel is hozzájárulni. A május 1-jével bevezetésre kerülő új bérlet nagyon nagy lépés ebben a tekintetben, hiszen olcsó, egyszerű és igazságos.” – hangsúlyozta Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.  Mint mondta, elindultak az egyeztetések Egerrel, Zalaegerszeggel és immár Székesfehérvárral is arról, hogy a következő időszakban hogyan tudják ezt a rendszert a helyközi és a helyi közlekedésre is kiterjeszteni.

MAV Volanbusz orszagberlet staj2

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója büszkén emelte ki, hogy kollégái saját ötletéből származik a kormány támogatásával kidolgozott új konstrukció. A MÁV-Volán-csoport célja, hogy minél több utazónak jelentsen a közösségi közlekedés valóban kényelmes, biztonságos és környezetbarát alternatívát mindennapi úti céljaik eléréséhez. Ennek érdekében fejlesztik a járműflottákat, az infrastruktúrát és a jegy-, illetve tarifarendszereket is. Hozzátette: az ország- és vármegyebérlet jelentős lépés az egységes tarifaközösség felé, amely egységes hozzáférést biztosít mindenkinek a teljes magyar vasúti és autóbuszos hálózathoz.

MAV Volanbusz orszagberlet staj 5CsPA

Nagy lehetőségnek nevezte a most bevezetésre kerülő ország-, illetve vármegyebérletet Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András, mert jobbá és olcsóbbá teszi a közösségi közlekedést. „Az új bérletek bevezetése megadja azt az esélyt a városnak, hogy sok ingázó, aki ma autóval jön Fehérvárra, ők a közösségi közlekedésre váltsanak, ami környezetvédelmi és közlekedési szempontból is komoly előrelépést jelenthet. Azért is nagy lehetőség ez a városnak és környezetének, mert ha a vármegye- és országbérleteket össze tudjuk kapcsolni a helyi közösségi közlekedés tarifarendszerével, akkor egy olyan szolgáltatást lehet biztosítani, ami valóban versenyképessé teheti a közösségi közlekedést az agglomerációban és városon belül is. Nyitottak vagyunk erre Székesfehérváron, és bízom abban, hogy közös áldozatvállalással elérhetjük ezt a célt.” – hangsúlyozta a városvezető.

MAV Volanbusz orszagberlet staj4 Hegyi Zsolt MAVSTRT vezigh

Az ország- és vármegyebérletek értékesítése április 24-én elkezdődött a MÁV applikációban, a legkényelmesebb, sorban állás nélküli vásárlás miatt ennek igénybevételét javasolja a közlekedési társaság. Hegyi Zoltán a MÁV-START vezérigazgató-helyettese kiemelte: mától a MÁV-START csaknem 960 jegyértékesítő pontján – mintegy 480-480 jegypénztárnál és automatából –, továbbá a Volánbusz 150 pénztárában elérhetőek a vármegye- és országbérletek. A MÁV-START a személyes ügyfélszolgálatain is várja az új bérlettermékek iránt érdeklődőket: Budapesten két helyen, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá Békéscsabán, Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Szolnokon. Május 1-jétől tovább bővül majd az értékesítési helyek száma. Aznaptól a Volánbusz helyközi járatainak fedélzetén az autóbuszvezetőktől is megvehető az új bérlettermék. A BKK is ekkortól kezdi meg a Pest vármegye- és az országbérlet árusítását az értékesítési pontjain.

A teljes árú 30 napos vármegyebérletek 9.450, az országbérletek 18.900 forintba kerülnek. A nappali és esti tagozatos tanulók, 6 év feletti óvodások, fogyatékkal élők 90 százalékos kedvezménnyel – 945, illetve 1890 forintért – jutnak hozzá.

MAV Volanbusz orszagberlet staj6

A sajtótájékoztató után Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár a fehérvári állomás egyik jegypénztárában meg is vásárolta a május hónapra érvényes országbérletet.

A MÁV-START pénztárainak nyitvatartási ideje az állomáskeresőben érhető el: Jegypénztárak, vasútállomások.

A bérletek könnyebb megvásárlása érdekében a vármegyeszékhelyi nagy forgalmat bonyolító Volánbusz-pénztárak május 1-jén, ünnepnapon nyitva lesznek, állnak az utasok és a bérletvásárlók rendelkezésére. Az április 29. és május 1. közötti időszakra vonatkozóan a nyitvatartási idők itt érhetők el: A pénztárak nyitvatartási ideje a május 1-jei időszakban.