Néma koszorúzással emlékeznek Székesfehérváron a 105 évvel ezelőtt aláírt padovai fegyverszüneti egyezményre. A Fekvő katona szobra előtt november 3-án, pénteken 16.30 órakor kezdődik a tiszteletadás. November 4-én, szombaton 17.00 órakor közös mécseselhelyezésre várnak minden emlékezőt az Országalmához, ahol az 1956-os forradalom mártírjainak emléke előtt tisztelegnek a résztvevők.

November 3-án, pénteken 16.30 órakor a nagy háború hőseinek emléke előtt tiszteleg a város közössége. Székesfehérvár központi első világháborús emlékművénél, a Fekvő katona szobránál néma koszorúzást tartanak a padovai fegyverszüneti egyezmény aláírásának 105. évfordulóján. Az 1918. november 3-án megkötött szerződés pontot tett az Osztrák–Magyar Monarchia első világháborús szereplésére, megszüntetve ezzel a magyar alakulatok fegyveres működését is.

Az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét. 1956-ban ezen a napon a szovjet hadsereg támadást indított Budapest és a nagyobb városok ellen, vérbe fojtva a forradalmat. Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan a Belváros szívében szervez csendes megemlékezést. Az Országalmánál mécseselhelyezésre várnak minden emlékezőt november 4-én, szombaton 17.00 órakor.

(ÖKK)