A Kutatók Éjszakájának megnyitóján jelentették be, hogy Milák Kristóf olimpiai bajnok úszó az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karán folytatja tanulmányait, Székesfehérváron. A fiatal bajnok a Kutatók Éjszakája nyitányaként A víz bajnokai címmel portrébeszélgetésen vett részt Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóval.

A Kutatók Éjszakája felvezetéseként az Óbudai Egyetem székesfehérvári intézményében A víz bajnokai című beszélgetés előtt Milák Kristóf olimpiai bajnok sajtótájékoztató keretében jelentette be: a jövőben az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karán folytatja tanulmányait, és székesfehérvári polgárként a város és az egyetem vezetésével is együttműködik majd.A rendezvény előtt az olimpiai bajnok beszélgetett az egyetem, valamint a város vezetésével terveiről és az elkövetkező időszakról. „Fontosnak tartom az edukatív fejlesztést a sport mellett, és kíváncsian várom, mit tartogat számomra ez az együttműködés a jövőben.” – nyilatkozta az olimpiai bajnok, aki sportolói karrierjét továbbra is a Budapest Honvéd egyesületében folytatja. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó szeptember elején jelentette be, hogy visszatér a versenyzéshez és szeretne kijutni a párizsi olimpiára.

Milak sajto3 KutatokEjszakaja

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: szép példája a mai nap annak, hogy miért fontos egy város életében egy egyetem és annak folyamatos fejlődése. A városvezető örömmel köszöntötte székesfehérvári polgárként Milák Kristófot, aki jó példaként szolgálhat a fiataloknak a sport és a tanulás terén. Mint fogalmazott: az, hogy Milák Kristóf székesfehérvári hallgató lesz, a város és az egyetem vonatkozásában is egészen nagy lehetőségeket jelent. „A tanulás és a sport, majd később a munka és a sport összehangolható. Ha ez ilyen magas szinten – aminél nincs is magasabb – összehangolható, akkor egészen biztos, hogy nekünk, akik az egészségünkért sportolunk, csak a saját döntésünkön múlik ezt megtenni.” –  emelte ki a polgármester, aki megköszönte az olimpiai bajnokoknak, hogy ellátogattak ezen a napon Székesfehérvárra.

Milak sajto1 CserPA

A megnyitót követően A víz bajnokai című portrébeszélgetés következett Milák Kristóf és Gergely István olimpiai bajnokok részvételével. A résztvevőket Dr. András Krisztina, az Óbudai Egyetem AMK Sportközgazdász MSc szakfelelőse kérdezte.

A közel teltház előtt zajlott beszélgetésen elhangzott, hogy a jelenleg a Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnökeként, valamint a Magyar Vízilabda Szövetség alelnökeként is tevékenykedő Gergely István hogyan is kezdte el pályafutását. „Tudatosnak nem mondanám a választást. (…) A testvéremmel megtanultunk úszni, majd az úszásoktatás után vette észre az oktatónk, hogy másfél fejjel magasabbak vagyunk, mint a többiek. Ekkor megkérdezték az édesanyámat, hogy elenged-e minket vízilabda edzésre. Másnap reggel már az edzésen voltunk.” Saját bevallása szerint többször is szerette volna abbahagyni sportot, azonban hála édesanyjának és az edzőinek, akik kitartottak mellette, 15-16 éves korában rájött, hogy szeret vízilabdázni. Hozzátette: a pillangóúszást a mai napig nem szereti.

A kezdeti időszakot Milák Kristóf is felidézte. Elmondta, hogy szülei felvetésére 5-6 éves korában kezdett el úszni, majd ‘beszippantotta’ az uszoda légköre. Később vették észre, hogy kiemelkedő tehetség a korosztályaiban. Elmondása szerint már az ebihal csoportban is jobbat úszott a nagy teknősök idejétől. Milák eredetileg hátúszóként kezdte a pályafutását, azonban 15-16 évesen az edzője észrevette, hogy tehetséges a pillangózásban. Ekkor kezdte el ezt az úszásnemet, amiben a mai napig a legerősebb.

Milak sajto4 KutatokEjszakaja

Mindkét sportoló beszélt az utánpótlás időszakokról és arról, miben különbözik a sport manapság. Gergely az 1970-es években kezdte, míg Milák jóval később, a 2000-es évek elején. „Akkoriban minden más volt. Össze sem lehet hasonlítani a mai lehetőségeket, az edzők szakképzettségét, a létesítményeket. Manapság, aki sportolni szeretne, sokkal egyszerűbben jobb körülményekhez juthat.” – fogalmazott Gergely István, aki fontos különbségnek látja azt is, hogy régen a sportágak maximum egymással versenyeztek a fiatalokért, manapság viszont minden más, figyelemelterelő tényezővel fel kell venniük a versenyt. „Teljesen más világ volt, ha választani lehetne, inkább most kezdenék el sportolni.” – fogalmazott Gergely István.

Milák Kristóf számos olyan alkalomról megemlékezett az utánpótlás időszakából, amikor be szerette volna fejezni a sportot. Saját bevallása szerint szerencsére ezeken elég gyorsan sikerült túltennie magát, mindig is szeretett lejárni az uszodába. „Személyes szerencsémnek értékelem, hogy oda kerültem, ahova. Olyan emberek között szocializálódtam, akik nélkül ma nem lehetnék itt.” – emelte ki Milák, aki fontosnak tartja azt is, hogy egészen 15 éves korig minden alkalommal örömmel menjenek a gyerekek az uszodába. Vallja, hogy eddig a korig csak olyan edzésmunkát lehet csinálni, amit szeretnek, hiszen ez alapozza meg, hogy később nagy teljesítményeket érhessenek el.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)