Az elmúlt napokban több helyütt nagy mennyiségű eső esett, ami az extrém meleggel kombinálva nem tesz igazán jót az egészségünknek. Az olyan országokban, ahol ez gyakran előfordul, az emberek alkalmazkodtak már, de nálunk ez azért nem olyan megszokott, így sok mindenre figyelned kell, ha ilyen párás a levegő.

Imádom a nyarat! Annak minden előnyével és hátrányával együtt. Egyetlen dolog van, amiben nem érzem túl jól magam, ez pedig a magas páratartalom, a fülledtség. Ilyenkor szinte nem kapok levegőt, rossz a közérzetem is. Valahogy jobban izzadok, mint akkor, amikor csak a nap süt, és attól van meleg. Még a hangulatom is megváltozik, idegesebb leszek, sokszor még türelmetlen is. Azt szeretném, hogy vége legyen ennek a kellemetlenségnek, ami még a bőröm alá is beférkőzik. Persze attól, hogy én szeretném, hogy vége legyen, még nem szakad meg, ezért fontos, hogy odafigyeljek magamra és a testem egyedi jelzéseire.

Utálom, hogy ilyenkor semmihez sincs kedvem. Nem akarok kimozdulni, mert azonnal úgy érzem, már fordulnék is vissza, hogy a nap hátralévő részét a kádban töltsem, hideg vízben. Ha mennem kell, akkor semmilyen ruhában nem érzem komfortosan magam, mert azonnal leizzadok és a smink is lefolyik (persze, ha nem vízálló). A magas páratartalom nyáron a legrosszabb, amikor fullasztó meleggel párosul.

Mi a pára?

Ha a levegő az otthonodban bárhol – beleértve a pincét vagy a padlást is – eléri a harmatpontot, vagyis azt a hőmérsékletet, amelyen a levegő már nem képes megtartani a nedvességet, a vízgőz a levegő hőmérsékleténél hidegebb felületeken lecsapódik.

Így hat rád a pára

Az embernek hamar támad diszkomfortérzete, ha a levegő relatív páratartalma 60% fölé emelkedik. Ez annak köszönhető, hogy abban az esetben, ha magas a páratartalom, úgy érezzük, nem kapunk levegőt, a környezetünk fülledt. Az izzadság ilyenkor csak nagyon lassan párolog el, így annak hűtését nem érezzük. Pedig izzadunk, fokozottabban, mint száraz időben. Ez könnyen juttathatja a szervezetet a kiszáradás szélére úgy, hogy észre sem vesszük.

Ha esetleg szív-érrendszeri problémáid vannak, különösen érzékenyen reagálhatsz erre. A magas párataralom így nemcsak a közérzetedet befolyásolhatja negatívan, hanem rossz hatással lehet a tüdődre is. Az sem jó, ha túl alacsony a páratartalom, mert akkor a nyálkahártyáid kiszáradnak, ettől fájhat a torkod, sokat köhöghetsz, valamint ekcéma és egyéb bőrszárazság-tünetek is előfordulhatnak.

A légzésedben adódó nehézségek mellett több tünetet is észrevehetsz magadon, amelyek a magas páratartalom számlájára írhatók:

 • szemirritáció
 • torokproblémák, köhögés,
 • orrdugulás,
 • légszomj,
 • bőrkiütések, egyéb irritáció,
 • fejfájás, migrén,
 • alvásproblémák, fáradtság,
 • izomgörcs,
 • allergiás problémák,
 • sokasodnak a légúti megbetegedések,
 • az asztmásoknál felerősödnek a tünetek.

A párás, nedves környezetet a gombák és a poratkák is nagyon kedvelik. A penészgombák szaporodásának is nagyon kedvez ez a közeg, ahogy a különböző kórokozók is megsokszorozódnak. A penészgombák spórái a levegőben maradnak, ezeket belélegezheted, ami árt a tüdődnek és a hörgőidnek is.

Ezekre figyelj, ha nagy a fülledtség

Ne ezekre a napokra időzítsd az edzéseket, mert a mozgás izzadással jár, ami a párás időben még kellemetlenebb. Bármit csinálsz is, hidratálj megfelelően, fogyassz elegendő vizet, és pótold az elvesztett elektrolitokat is. Viselj szellős ruházatot, ami nem tapad a testedre. A legjobb, ha lenvászon vagy pamut ruhadarabokat választasz. Tartózkodj árnyékban, ha lehetőséged van rá, ne mozdulj ki.

Vigyázz a bútoraidra és a könyveidre, mert a magas páratartalom kikezdi a fát és a könyvek is tönkremehetnek. Jó szolgálatot tesz egy légkondi vagy egy ventilátor, ami kicsit enyhíti a benti fülledtséget. Ha allergiás vagy, fordíts nagyobb figyelmet arra, hogy a levegő páratartalma egyenletes legyen.

Ne használj szőnyegeket vagy szőnyegpadlót, mert a szőnyegek magukba szívják a nedvességet a levegőből, és táptalajt biztosítanak a gombák, a poratkák és a baktériumok szaporodásának.

(Bien)