Ma délelőtt Székesfehérvár több emlékhelyén délelőtt néma koszorúzásokkal adóztak az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a bebörtönzött és a harcokban életüket vesztett, mártírok emléke előtt.

56 os koszoruzas 23 2

Kora délelőtt az Ötvenhatosok terén Molnár Tamás önkormányzati képviselő és Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke helyezett el koszorút, majd a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Technikumában tartottak csendes megemlékezést. Az intézmény egykori diákja, a forradalomban hősi halált halt Bartók József emléktáblája előtt az iskola vezetősége mellett Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, a Történelmi Vitézi Rend, valamint a társadalmi és civil szervezetek képviselői hajtottak fejet. Keszei István költő emléktáblájánál a Zichy ligetben Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő és Pálffy Károly alelnök koszorúzott.

56 os koszoruzas 23 3

Az eseménysorozat utolsó helyszínén, a Magyar Király ’56-os emléktáblájánál Róth Péter alpolgármester, Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója, valamint Balsay István egykori polgármester koszorúztak, és gyújtottak mécsest az áldozatok emlékére.

56 os koszoruzas 23 1

Az 1956-os szabadságharc és forradalom megemlékezései október 22-én, vasárnap és október 23-án, hétfőn folytatódnak. Vasárnap 9.00 órától a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél imádságos megemlékezést tartanak, melyen együtt imádkoznak a történelmi egyházak helyi képviselői, majd Székesfehérvár és a vármegye közéleti vezetői és képviselői helyeznek el koszorút. Október 23-án, hétfőn 9.30 órakor néma koszorúelhelyezésre kerül sor a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél, Székesfehérvár és Fejér Vármegye Önkormányzata szervezésében, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszédét követően kezdődik 10.00 órakor a ciszteres Fejér Holló Diákszínpad tagjainak az egykori eseményeket megelevenítő, Mi, Józsefesek című előadása.

(Fotó: ÖKK -Simon Erika, Media24 – Mátay Balázs)