Három kategóriában három díjat nyert a Vox Mirabilis Kamarakórus a hétvégén Lengyelországban rendezett nemzetközi kórusversenyen. A fődíjat a nőikar hozta el, a férfikar különdíjas lett, míg a vegyeskar második helyezést ért el – számolt be a versenyen történtekről Zemlényi Katica karnagy.

Lengyelországban rendezték meg 2023. október 21-22-én a XII. MIĘDZYNARODOWEGO FESTIWALU CHÓRALNEJ PIEŚNI MARYJNEJ ” O wiosło św. Wojciecha” Nemzetközi Kórusversenyt Częstochowában, amelyre meghívást kapott a Vox Mirabilis Kamarakórus is.

Három kategóriában – férfikar, nőikar és vegyeskar – indult a kórus. A versenyt több hónapos felkészülés előzte meg, hiszen a meghívásos alapon válogatott kórusoknak komoly feltételeket támasztottak. Európa több országából érkezett összesen 8 együttes, akik a nemzetközi zsűri előtt mutatták meg tudásukat.

A díjátadó gála alkalmával dicsérték a versenyzők muzikalitását, felkészültségét, a karnagyok munkáját külön is elismerték, mindemellett kiemelte a zsűri a székesfehérvári kórus hangzását, dinamikáját, a nehéz műsorválasztást és a kotta nélküli éneklést. Nagy elismerésben részesült a kórus karnagya, Zemlényi Katica is, hiszen felkérték, hogy a díjátadó gála hangversenyén vezényelje a résztvevő kórusok egészét a nagy finálékoncerten.

„A kórusverseny GRAND PRIX, vagyis fődíját nőikarunk kapta, kiemelték az egységes, tiszta hangzást. Férfikarunk különdíjas lett, ők kapták a legnagyobb tapsot a közönségtől, a vegyeskar pedig megérdemelten második helyezést ért el. Három kategóriában három díj – óriási eredmény, hiszen ezen a versenyen magyar kórus most nyert először! GRAND PRIX díjat nyerni hatalmas nemzetközi siker, rendkívül boldogok vagyunk!” – számolt be a kiváló eredményről a hazatérő kórus karnagya, Zemlényi Katica.

(ÖKK)