Idén is folytatódik az országban egyedülálló KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! kezdeményezés. Három általános iskolában megújulnak az udvarok, míg további egy intézményben okostanterem létesül az idén tízéves program keretében. A részletekről a Városházán számoltak be az Önkormányzat, a Tankerület, az Alba Innovár Digitális Élményközpont, a Városgondnokság, továbbá a programhoz csatlakozott cégek és a támogatott intézmények vezetőinek részvételével.

A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! kezdeményezés keretében a székesfehérvári cégek 2013 óta támogatják az oktatási intézményekben a felújítási munkálatokat, hogy kicsik és nagyok minél szebb környezetben tölthessék a napjaikat.

A programban jelenleg 20 székesfehérvári és Székesfehérvár környéki vállalat, vállalkozás vesz részt, melyek 2023-ban 18,9 millió forint támogatást biztosítanak. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Székesfehérvári Tankerületi Központ 15 millió forinttal járul hozzá a tervek megvalósításához, a költségek fennmaradó részét pedig Székesfehérvár Önkormányzata fedezi, továbbá a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés munkadíját is az Önkormányzat vállalja magára.

Az elmúlt 10 évben voltak könnyebb és kevésbé könnyű évek, azonban az összefogás töretlen volt, a felajánlások pedig nagyon sokat jelentenek a támogatottaknak. Az oktatási, nevelési intézmények korszerűbb és sokfélébb játszóeszközöket, zöldebb udvarokat, illetve szebb vizesblokkokat köszönhetnek az intézmények a támogatóknak.

A KÉPES programban idén a Felsővárosi Általános Iskola, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola külső tereit újítják fel.  A munka nagy részét a szünidő alatt, illetve az őszi hónapokban végzik el a Városgondnokság szakemberei. Emellett a Németh László Általános Iskolában egy digitális okostanterem létesül az Alba Innovár Digitális Élményközponttal együttműködve.

A felújítási munkálatok végeztével egy önkéntes napra is sor kerül majd az ősz folyamán.

KEPES program23 nyar2

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vesznek az országban egyedülálló, tízéves múltra visszatekintő KÉPES programban. Fontosnak nevezte, hogy a hagyomány nem szakadt meg a nehezebb időszakokban, a pandémia és az energiaválság éveiben sem. A városvezető megköszönte, hogy a program mégis folytatódott és most is folytatódik. A KÉPES korábban bölcsődékben, óvodákban, iskolában zajlott, idén pedig újabb négy oktatási intézmény gazdagodik a jó célokat szolgáló és az összefogást megtestesítő program által.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója szintén köszönetet mondott a Magyarországon példa nélküli összefogásért. A KÉPES programban megismert cégekkel jó együttműködést alakítottak ki, ami más vonatkozásban, például a pandémia idején bevezetett távoktatásban és az intézmények mindennapjaiban is sokat segített. Török Szabolcs hangsúlyozta, jó Fehérváron iskolásnak lenni, hiszen a tanulók érezhetik azt a közösségi erőt és összefogást, ami értük van, róluk szól és azt célozza, hogy a mindennapi oktató-nevelő munka könnyebb legyen.

Elsősorban szabványosítási, felújítási munkálatokat fognak végezi három iskola külső terein, udvarán. A közterületi játszóeszközöket nemcsak egy alkalommal, hanem folyamatosan ellenőrzik, ezért ami nem szabványos, azt el kell bontani és újat kell helyette létesíteni – mondta Bozai István városgondnok.

Felsővárosi Általános Iskola:
–        korszerűtlen, műfüves pálya elbontása
–        homokozó felújítása, napvitorla telepítése
–        új homokozó készítése
–        régi betonpadok cseréje

Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola:
–        régi kiülő elbontása
–        sportpályák újrafestése, labdafogó háló létesítése
–        kültéri ábrák festése a térkőre és egyéb felületekre
–        kosárpalánkok bontása és új helyre telepítése
–        teqball asztal áthelyezése
–        30 fő befogadására, udvari tanórák megtartására alkalmas külső tanterem létesítése térkőburkolattal
–        fitneszeszközök elbontása
–        fatörzset körülvevő ülőke készítése
–        kézilabda kapuk újrafestése
–        növénytelepítés – 20 m cserjesor, 2 db. díszfa, 1 fa (kiülő mellé)

Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (itt végzik a legnagyobb szabású felújítást)
–        rönkpadok bontása asztallal
–        rönkből álló földjátékok bontása
–        70 fős kórus fellépésére alkalmas emelvény építése korláttal, teraszburkolással
–        30 fő befogadására, udvari tanórák megtartására alkalmas külső tanterem létesítése térkőburkolattal
–        új udvari játszóeszközök – mászóvár, trambulin, saját fejlesztésű játék – telepítése szabványos, ütéscsillapító gumilappal
–        labdafogó háló a sportpályához
–        kültéri ábrák festése
–        2 db streetball kosárpalánk telepítése
–        kézilabda kapuk telepítése
–        3 db szusszanó pad telepítése
–        5 db magaságyások készítése

KEPES program23 nyar3

A Németh László Általános Iskolában létesülő okos tanterem kapcsán Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője kiemelte,nagyon jó dolog részese lenni a széleskörű összefogásnak. A támogató vállalatok alaposan megnézik, mire adják a pénzüket, ezért fontos, hogy értelmet és tartalmat lássanak a célokban. A KÉPES program szimbolikus jelentőségű, melyben a gazdasági, társadalmi szereplők összefognak a jelent és a jövőt szolgáló oktatásért. A KÉPES programban az idei lesz a harmadik év, melyben okos tanterem megvalósulását támogatják.

A támogatott iskolák igazgatói, intézményvezetői köszönetüket fejezték ki a nagyszabású fejlesztésekért, míg a cégek nevében Pándi János, a HTM Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy örvendetes lenne, ha minél több cég csatlakozna a kezdeményezéshez, és növelni tudnák a rendelkezésre álló támogatási keretet

(ÖKK, fotó: Simon Erika)