Július közepétől bővül azoknak a járműveknek a köre, amikre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni – figyelmeztetett közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint július 16-tól egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre és a gyorsabb segwayekre is kiterjed majd a kötelező biztosítás. A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott járműre. Ennek ellenőrzése az üzembentartók saját felelőssége lesz, segítségükre pedig a Mabisz által közzétett tájékoztató ábra lehet, ami ezen a linken érhető el.

Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat, így jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjakkal kell kalkulálni az érintett járműveknél.

A vonatkozó törvény értelmében olyan gépjármű esetében, amit nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincsen rendszáma, a mindenkori használó is üzembentartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

(Vezess.hu /Media24, fotó: Mtrfh)