Egy 78 éves székesfehérvári férfi arról tett feljelentést a rendőrségen március 13-án, hogy nem sokkal korábban telefonon kereste meg egy ismeretlen férfi, aki számlavezető bankjánál dolgozó biztonsági szakembernek adta ki magát. Az ismeretlen arról tájékoztatta őt, hogy számlájáról 250 000 forintot akart leemelni egy közismert csaló, de a pénzintézet biztonsági rendszere észlelte a kísérletet, és megakadályozta a tranzakciót. A „biztonsági ügykezelő” ezután arra kérte a nyugdíjast, hogy tegye át számlájáról a pénzét egy másik bankba, melyhez előzékenyen megadta annak számlaszámát is. Az áldozat követte az álbanki alkalmazott utasításait, és 850 000 forintot utalt át a megadott számlára.

A csaló másnap újra telefonon jelentkezett a sértettnél, és további megtakarításai felől érdeklődött, majd újabb utasításokon keresztül akarta rávenni azok átutalására is. Az idős ember ezután tett feljelentést a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon.

Az egyenruhások kiterjedt adatgyűjtést végeztek, és a látókörükbe került a csalással gyanúsítható 69 éves V. Tibor és a 41 éves E. Milán. A székesfehérvári rendőrök március 18-án délelőtt elfogták, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket. Vallomásában E. Milán elmondta, hogy V. Tibor a tavalyi év végén ajánlott neki könnyű pénzszerzési lehetőséget, aminek az volt lényege, hogy egy minimális anyagi ellenszolgáltatásért cserébe nyitottak a nevére egy bankszámlát, majd az oda érkező pénzösszeggel E. Milánnak csupán annyi teendője akadt, hogy azt felvette és átadta a csalás főszervezőjének.

(FVMRFK)