Mint ismert, idén év elejétől jelentős, több mint 32%-os központi béremelésben részesültek az új pedagógus életpálya modell hatálya alá tartozó pedagógusok, ám akadnak, akik ebből kimaradtak, ezért Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból biztosít juttatásokat az óvodákban és bölcsődékben dolgozók számára. Ezekről és a tervezett további támogatásokról, juttatásokról dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester adott tájékoztatást a sajtó képviselői számára.

A Napsugár Óvoda előtt megtartott eseményen dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy január 1-jétől a Székesfehérvár Önkormányzata által fenntartott intézményekben az új pedagógus életpálya modell hatálya alá tartozó 236 óvodapedagógus és 22 diplomás bölcsődei kisgyermeknevelő végzettséggel rendelkező munkatárs bére emelkedett meg, egységesen 32,2%-kal. A béremelés évente 536 millió forintos összértéket jelent. Míg az óvodák esetében teljes finanszírozást biztosított az állam, addig a bölcsődék esetében az önkormányzat az állam által biztosított bérkereten felül még további mintegy 41 millió forintot biztosít saját forrásból. A polgármesterhozzátette, az állam által ígért és teljesített béremeléssel párhuzamosan a város közgyűlésének döntése értelmében a költségvetésben saját forrásból jelentős cafetériát biztosít az intézményi dolgozók részére: ez 2023-ban nettó 109 ezer Ft volt, 2024-ben pedig nettó 250 ezer Ft lett.

Ovis dolg beremeles2

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, az önkormányzat gazdasági lehetőségeihez mérten igyekszik nagyobb anyagi elismerésben részesíteni a nem pedagógus diplomával és munkakörben foglalkoztatott intézményi dolgozókat is.

„A költségvetésben elfogadtunk egy pénzügyi keretet, és már akkor is jeleztük, hogy szeretnénk nekik is plusz juttatást adni. Az április közgyűlés elé kerülő javaslat szerint az önkormányzati óvodákban dolgozó pedagógiai asszisztensek április 1-jei hatállyal, álláshelyenként bruttó 25.000 Ft bérkiegészítést kapnak. Ez 36 álláshelyen 55 főt érint és az idei évben 9,1 millió Ft-ba kerül. Valamint, szeretnénk, ha abban is pozitív döntés születne, hogy az óvodákban nem pedagógusi álláshelyen dolgozók (211 fő) novemberben egyszeri juttatásként álláshelyenként nettó 100.000 Ft SZÉP-kártyára történő utalást kapjanak. A bölcsődékben nem pedagógus diplomával rendelkező valamennyi munkatárs (121 fő) pedig, szintén novemberben, egyszeri juttatásként nettó 50.000 Ft SZÉP-kártyára történő utalást kap. Az egyszeri juttatás forrásigénye összesen 31 millió Ft.”

Elhangzott az is, hogy az önkormányzati óvodák pedagógusainak és a bölcsődei diplomás kisgyermeknevelők minimum bére bruttó 528 ezer forint lesz, de lesz olyan mesterpedagógus, akinek a bére meghaladja majd a 800 ezer forintot is. Az átlagbér az óvodapedagógusoknál bruttó 588 ezer Ft-ra nőtt, a diplomás bölcsődei kisgyermeknevelőknél pedig meghaladja a 700 ezer forintot.

Ovis dolg beremeles3

Az óvodai és bölcsődei álláshelyekről Mészáros Attila alpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt évek béremeléseinek és az önkormányzat döntéseinek köszönhetően ma egyik, gyermeket gondozó-nevelő intézmény sem küzd komoly munkaerőhiánnyal. A bölcsődékben minden státusz be van töltve, az óvodákban egy-két üres álláshely van. A korábbi pályaelhagyók közül folyamatosan térnek vissza a szakemberek. Örömmel számolt be arról az alpolgármester, hogy a visszajelzések szerint egyre több bölcsődei kisgyermeknevelő jelzi továbbtanulási szándékát, hogy diplomát szerezzen a szakterületen. Köszönet illeti őket, hogy családanyaként, munka mellett vállalják ezt.

„Szerencsére azt is tapasztaljuk, hogy azok a bölcsődékben dolgozó, nem diplomás kisgyermeknevelők, akiknek középfokú végzettségük van, egyre többen adták be jelentkezésüket például most február 15-én a felsőoktatásba, tehát szeretnének diplomát szerezni, jelezve azt is, hogy igen jelentős különbség van a mostani béremelés tekintetében a középfokú és a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők bére között. Én köszönöm nekik, hogy munka és gyermeknevelés mellett családanyaként is vállalják a továbbtanulás okozta feladatokat, terheket, bízom benne, hogy egyre több diplomás dolgozó lesz a bölcsődei szektorban is.”

A sajtótájékoztató zárásaként Mészáros Attila felhívta a figyelmet arra, hogy április 22-én, 23-án és 24-én lesz az óvodai, április 29-e és május 3-a között pedig a bölcsődei beiratkozás a 2024/2025-ös nevelési évre Székesfehérváron, az önkormányzati fenntartású intézményekben.

(Fotó: Mátay Balázs)