Két nap múlva érkezik Ferenc pápa Budapestre. Pénteken először Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd papokkal, szerzetesekkel találkozik a szentatya. A legnagyobb tömeget vonzó esemény a vasárnapi, fél tízkor kezdődő szabadtéri mise lesz. A pápalátogatás minden részletéről beszámol a közmédia – hangzott el az M1 Híradóban.

Biztonsági átvizsgálás után léphettek csak be a Hősök terére 2021-ben az Eucharisztikus Kongresszus megnyitójára és a pápai misére érkezők.

Ezen a héten péntektől vasárnapig a budapesti pápalátogatás helyszíneit, például a Kossuth teret most is csak hasonlóan szigorú, a repülőtereken szokásos átvizsgálás után lehet majd megközelíteni.

Tilos lesz bevinni például szeszes italt, üvegpalackot vagy fémtermoszt. Kerékpárt, rollert, és a segítő vagy vakvezető kutyák kivételével élő állatot is. Ezt a belépési pontokon ellenőrzik majd. Négy átvizsgálási helyszín lesz a környező utcákban. A Kossuth térre csak az Alkotmány utca és a Vértanúk tere felől lehet majd belépni.

Lehegesztik a csatornafedeleket is a pápalátogatás valamennyi helyszínén. Azokon az útvonalakon, amelyeken Ferenc pápa közlekedik majd, a csatornahálózatot és még az üreges belsejű kandelábereket is tüzetesen átvizsgálják, nehogy bármelyikbe veszélyes anyag kerülhessen.

Ferenc pápa és kísérete személyi védelmét a vatikáni testőrökkel és titkosszolgálattal együttműködő Terrorelhárítási Központ biztosítja a háromnapos látogatás alatt. A TEK mellett a rendőrség és a titkosszolgálatok is kiemelt készültséggel várják a szentatya érkezését.

„Amerikai elnök, orosz elnök, kínai elnök, izraeli miniszterelnök és a pápa őszentsége, tehát ez az öt, kiemelt védett vezető van a világon, akinek a legmagasabb védelem jár” – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

– erről az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója beszélt az M1-en.

Az érkezőknek és a fővárosban közlekedőknek azt javasolják, hogy elsősorban a tömegközlekedést válasszák. Biztonsági okokból ugyanis lesznek forgalomkorlátozások, de csak ideiglenesen. Ezek pontos helyszínéről és hatályáról a police.hu oldalon lehet tájékozódni. A parkolásra is érdemes lesz figyelni a hétvégén. Bizonyos utcákban már most táblák jelzik, hogy tilos megállni.