A fennállásának 140. évfordulóját ünneplő Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tartották a hagyományos városi tanévnyitó ünnepséget csütörtökön. A 2023/2024-es tanévben 1119 első osztályos általános iskolás kezdi meg tanulmányait a városban. Az ünnepi eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szereminé Hegedűs Krisztina, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Becsengetnek pénteken, és megkezdődik az új tanév a város iskoláiban is. Székesfehérváron összesen 1119 kisdiák kezdi meg a tanulmányait, 998-an az állami fenntartású általános iskolákban, míg 121-en egyházi, illetve magánintézményekben. A 9. évfolyamon összesen 2038-an kezdik meg középfokú tanulmányaikat, ebből az állami fenntartású iskolákban – gimnáziumokban, technikumokban és szakképzőkben – 1591-en, míg egyházi és magánintézményekben 447-en tanulnak tovább.

A városi tanévnyitó ünnepséget idén a fennállásának 140. évfordulóját ünneplő Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tartották.

Tanevnyito23 2 CserPA

Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a város országgyűlési és önkormányzati képviselőinek, hogy együtt, pártállástól függetlenül részt vettek a tanévnyitón, és közösen biztosították támogatásukról a város köznevelési és szakképzési rendszerét. „Ha van közös ügy egy város életében, akkor az iskolák, az oktatás, a diákok és a tanárok mindenképpen annak számítanak, és ezt most szimbolikusan is kifejeztünk.” – fogalmazott a városvezető.

Hangsúlyozta, bízik abban, hogy minden nehézség ellenére Székesfehérváron nyugalomban, békességben, a diákokra koncentrálva, összefogással tudják végigvinni a tanévet, mert ez a fiatalok érdeke. Székesfehérvár tele van értékekkel, melyek közül kiemelkedik az intézményrendszere. Az agglomeráció egészének számít, hogy milyen itt a köznevelési és a szakképzési rendszer. Az iskolafejlesztések vonatkozásában szép eredményeket tud felmutatni a város, számos intézménynél már lezárultak, éppen folyamatban vannak, vagy a következő hetekben indulnak a beruházások uniós, állami, illetve városi forrásokból.

Tanevnyito23 5

„Önkormányzatunk nem fenntartója az iskoláknak, de szeretnénk egyértelművé tenni, hogy az iskolák továbbra is számíthatnak ránk, a fenntartókkal közösen. Székesfehérvár iskolaváros, így ez kulcskérdés.” – mondta dr. Cser-Palkovics András. Kiemelte, hogy az iskolák, a diákok rengeteget hozzáadnak a város közösségi, kulturális és sportéletéhez. A város a jövőben is igyekszik mindent segítségként megadni számukra.

„Kedves Fehérvári Diákok! A mai és holnapi nap talán nem a legkönnyebb az évben. Ugyanakkor szeretném, ha tudnátok, éreznétek: ez a város minden tőle telhetőt mindig meg fog tenni annak érdekében, hogy megtaláljátok a hivatásokat, teljes diák- majd felnőtt életetek legyen, és boldogan tölthessétek azt! Ti vagytok az egyik, ha nem a legfontosabb oka annak, hogy azt mondhatjuk: Fehérvár tele van értékkel!” – fogalmazott a város polgármestere.

Tanevnyito23 4

Ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Szereminé Hegedűs Krisztina, a házigazda intézmény igazgatója, aki hangsúlyozta, a mostani tanévnyitó számukra különleges, hiszen az iskolájukebben a tanévben ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. A jubileumot méltó módon fogják megünnepelni, több rendezvényen, közösen a jelenlegi és régi tanítványokkal, kollégákkal. „A 140 év már történelmi méretekhez viszonyítva is számottevő, számunkra pedig még jelentősebb időszak, mert ide kötődik életünk egy-egy darabkája.  Büszkék vagyunk a korunkra, a hosszú évek alatt elért eredményekre, és igyekszünk ebben a tanévben is mindent megtenni azért, hogy diákjaink szép eredményeket elérve tanult szakmájukban, vagy kedvelt tantárgyukban továbbvigyék iskolánk és a város jó hírét. 140 év alatt sok változást megélt az oktatás, de elmondható, hogy a változásban rejlő lehetőségek felismerése, a tanulás, a tudás és a tanítás lényege: a tegnaptól való különbözés.” – fogalmazott az Árpád Szakképző igazgatója.

Tanevnyito23 3

A városi tanévnyitón részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Ráczné Földi Judit országgyűlési képviselő, Mészáros Attila alpolgármester. Jelen voltak továbbá Székesfehérvár önkormányzati képviselői, az oktatási intézmények vezetői, pedagógusai, diákjai, a fenntartók képviselői, valamint a fegyveres és rendvédelmi szervek tagjai.

A műsorban közreműködött Rétlaki Gábor, a házigazda iskola tanára és az Alba Dojo SE egyik oktatója, aki az egyesület tagjaival közösen tartott bemutatót. Szerepelt az ünnepségen Dombi György Márk, az intézmény 11. évfolyamos honvéd-kadét tanulója és Vízer Dániel, az iskola angol nyelv tanára, az intézményi ünnepségek állandó közreműködője.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)