Már csak pár szabad hely maradt, így érdemes minél hamarabb megváltani a jegyeket a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál fehérvári vetítéseire. A Cinema City Albában hat alkotást láthatnak az érdeklődők. Február 2-a és 4-e között naponta két filmet vetítenek, majd ezt követően a közönség a filmek közismert nagyköveteivel és szakértőkkel beszélheti meg a látottakat.

A tíz vidéki helyszín egyikeként Székesfehérvár is csatlakozott a 10. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválhoz (BIDF), amit 2024. január 27. és február 4. között rendeznek. Fehérváron a Cinema City Alba moziban találkozhatnak a nézők a díjnyertes dokumentumfilmekkel. A székesfehérvári vetítések február 2-án, pénteken 17.00 órakor, az ünnepélyes megnyitót követően kezdődnek és február 4-ig, vasárnapig tartanak. A közönség naponta kettő filmet láthat, majd a vetítések után szakértőkkel és az adott film nagykövetével tartanak közönségtalálkozót.

Február 2-án 17. 30 órakor vetítik a La Singla – a flamenco-királynő rejtélye című filmet, amelyről ezt követően a szakértő, Pirog Zsófi flamenkó táncművész és a film nagykövete, Radanovics Ivett moderntáncos, táncoktató beszélgetnek. A tényeken alapuló televíziós újságírásnak világszerte rettenetes nehézségekkel kell megküzdenie, így Indiában is: erről szól a 19.50 órakor kezdődő Amíg még nézhetjük dokumentumfilm. A téma kapcsán Regős Dóra, a Fehérvár Médiacentrum főszerkesztője és a film nagykövete, Nagy Judit Ildikó egyetemi tanár, a Szabad Színház művészeti vezetője osztják meg gondolataikat a közönséggel.

Február 3-án, szombaton 17 órától látható a Manifesto, egy olyan videókból készült alkotás, amelyeket a 21. században született, Oroszországban élő tinédzserek forgattak és osztottak meg az interneten. A filmet követően Biczó-Móricz Tünde, okleveles pszichológus; alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus-, viselkedésterapeuta- és sématerapeuta-jelölt, valamint Gelegonya Erika, life, ifjúsági és sport coach, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia mentál trénere, a film nagykövete beszélgetnek.

A második vetítés 19 órakor kezdődik. A Gullspångi rejtély egy dokumentumfilm-krimi, tettesek nélkül, amelyről a szakértő, Tomek Noémi, ThetaHealing® Certificate of Science and Master Instructor Coach, mestertréner, podcaster és a film nagykövete, Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze beszélget.

Február 4-én, vasárnap 16 órakor A mi kis hazai pályánk nézői megismerhetik Vidar Gylfasonnak, a mindössze 369 lakosú kis izlandi halászfalu, Hellissandur futballedzőjének nagy álmát, amelyet 25 év után fia próbál meg valóra váltani. A vetítést követően a sportról, az álmok megvalósításáról, arról, hogy „kell egy csapat” Horog László sportújságíró és Takács Péter, a Honvéd Szondi SE – Triatlon Szakosztály vezetője osztja meg gondolatait. A háromnapos fehérvári eseménysorozat a Defiant filmmel zárul. Az Oscar-díjra jelölt rendező, Karim Amer a világon egyedülálló lehetőséget kap, hogy forgathasson az ukrán külügyminiszterről, Dmitro Kulebáról és a kormányzat más kulcsfiguráiról. A film az ukrán kormány működésébe, mindennapos küzdelmeibe hihetetlen testközelből avatja be a nézőt. A vetítést követően Balog Emese, az Aid to the Church in Need (UK) sajtótitkára, Ukrajna tudósítója lesz a beszélgetőtárs.

A vetítésekre már megválthatók a belépők az Alba Cinema Cityben.  A fesztiválra érkező diák- és nyugdíjascsoportok, klubok 15 főtől csoportos kedvezményt kaphatnak. További információ a https://www.cinemacity.hu/static/hu/hu/bidf-2024 oldalon.