A Petőfi 200 emlékév alkalmából október 9-én, hétfőn és október 12-én, csütörtökön is előadásokkal várja látogatóit a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Szent István Király Múzeum. A belépés mindkét rendezvényre ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Petőfi Sándor közel 200 éve, 1823. január 1-jén született. A magyar irodalom egyik legmeghatározóbb és legkiemelkedőbb alakja rövid élete során közel ezer verset, köztük a magyar költészet legismertebb műveit alkotta meg. Születése 200. évfordulójának alkalmából emlékévet hirdettek, amelyhez a fehérvári intézmények – köztük a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Szent István Király Múzeum – is számos programmal csatlakoznak.

Október 9-én, hétfőn 17.00 órától a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában Petőfi Székesfehérváron címmel tartanak előadást, egyben megnyitják a Mi Petőfink című kiállítást. Petőfi Sándor 1842 telén az egykori Pelikán fogadóban játszott vándorszínészként Borostyán Sándor néven. A délután során többek között olyan kérdésekre ad választ dr. Demeter Zsófia történész előadása, mint például ’hogyan lettek Petőfi és Bem tábornok barátok’, vagy éppen ’ki volt Szendrey Júlia példaképe’.

Október 12-én, csütörtökön 17.00 órától folytatódik Lukács László néprajzkutató vetítettképes előadássorozata, a Petőfi-forgácsok. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén olyan, Lukács László által is kutatott Petőfi-emlékhelyek kerülnek bemutatásra, mint Kiskőrös, Pozsony, Szőgyén, vagy éppen Aszód és Borjád. A rendezvény a Szent István Király Múzeum és a Fejér Megyei Múzeumegyesület közös programja.

Mindkét program ingyenesen látogatható, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

(ÖKK)