A világ harmadik legnagyobb sporteseményének szinte hibátlan megrendezésével ismét bizonyította Magyarország, hogy a legnagyobb feladatok megoldására is alkalmas, hiszen a női kézilabda BL négyes döntője, a korábbi úszó Eb, vb, a labdarúgó Eb részbeni házigazda szerepe, az Európai Szuperkupa, majd az Európa-liga fináléjának kifogastalan megrendezése után a sportok „királynője ” is príma fogadtatásban részesült. Az emlékezetes fővárosi eseménynek számos székesfehérvári résztvevője – egy versenyző, valamint több, mint félszáz versenybíró és önkéntes – is volt. Őket fogadta és köszöntötte ma a Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnok.

Atletika vb fogad5

A székesfehérvári Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) sprintere, Szabó Dániel is rajthoz állt a budapesti atlétikai világbajnokságon. A Nemzeti Atlétikai Központban megrendezett világversenyen a korábbi egyéni országos bajnok a 4×100 méteres váltó tagjaként lépett a futókörbe, ahol az első elődöntőben társaival – Pap Márk, Illovszky Dominik, Boros Bence – a hatodik helyen ért célba 39.55-ös idővel. A döntőbe jutáshoz ugyan 38.19-es idő kellett volna, a válogatottnak azonban így sincs oka a szégyenkezésre, hiszen ennél jobb időeredményt az elmúlt 15 évben nem sikerült elérni ebben a versenyszámban. A világbajnokságon szerepelt továbbá két korábbi ARAK-os atléta is: Takács Boglárka és Mohai Regina, akik szintén rövid távú futószámokban szépen helyt álltak.

Atletika vb fogad1

Az atlétákon túl más szerepkörökben is jól teljesítettek a székesfehérváriak. A világversenyen több mint húsz versenybíró, valamint közel harminc önkéntes segítette a lebonyolítást. A versenybírók és önkéntesek komoly kiválasztási folyamatokon keresztül kerülhettek be az Atlétikai Világbajnokság csapatába, később pedig felkészítő tanfolyamokon és különböző képzéseken kellett részt venniük. A székesfehérvári különítményt, élükön Szabó Dániel sprinterrel szerdán délután a Városháza Dísztermében fogadta dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnok.

Atletika vb fogad2

Bízom benne, hogy mindenki számára egy örök élmény marad ez a hatalmas világesemény.” – köszöntötte a résztvevőket Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András. A városvezető kiemelte, hogy Szabó Dániel személyében egy Székesfehérváron sportoló atléta is bemutatkozhatott, ami nagyon sok székesfehérvárinak okozott örömet nem csak a stadionban, de a tévé képernyői előtt is. „Fontos, hogy ezt világbajnokságot nem egy város, hanem egy ország rendezte. Ahhoz, hogy ezt így sikerült lebonyolítani, rengeteg ember munkájára volt szükség.” – fogalmazott a polgármester, megköszönve az atlétikai vb-n szerepet vállaló bírók és önkéntesek munkáját. A városvezető aláhúzta, hogy a magyar atlétika életében Székesfehérvárnak mindig is kiemelt szerepe volt – elég csak az erős utánpótlás-képzésre, vagy a Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra gondolni – ezért külön öröm, hogy a mostani világbajnokságból is bőven kivette a részét a város.

Atletika vb fogad3

Az élménybeszámolók sorát az ARAK kiváló sprintere, a többszörös magyar bajnok Szabó Dániel kezdte. Elmesélte, hogy az elejétől a végéig mindennel meg volt elégedve a világbajnokságon, hiszen mind a szervezés, mind az infrastruktúra kiemelkedő volt. „Nehéz szavakba önteni ezt az élményt, hiszen már a bemelegítésnél is örömmel fogadtak minket. Amikor pedig bemondták a magyar csapat nevét, szinte felrobbant a stadion.” – fogalmazott az atléta, aki karrierje legnagyobb élményei közé sorolja a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Ahogy fogalmazott: felejthetetlen élményt kapott, ezt pedig szeretné a következő években motivációként felhasználni. A sprinter számára azonban még nem jött el a pihenés ideje, miután a hétvégén a Szuperliga döntőjében is érdekelt.

Atletika vb fogad4

Szabó Dániel beszámolója után a résztvevők kötetlen beszélgetés során osztották meg az Atlétikai Világbajnokságon szerzett élményeiket. A versenybírók egyhangú véleménye, hogy fantasztikus élmény és lehetőség volt a világversenyen való munka. Tevékenységük cseppet sem volt könnyű, hiszen a hajnali kelés és a késő esti befejezés ellenére világsztárok teljesítményeinél kellett segédkezniük. A fehérvári bírók ott voltak szinte minden versenyszámnál: nekik kellett visszaterelni a nézőtérről a magasugró Gianmarco Tamberinit, de a világ legjobb rúdugrója, Armand Duplantis ugrásainál is segédkeztek. A versenyre való felkészülés már hónapok óta zajlott, a bíróknak különböző képzéseken, webináriumokon kellett részt venniük, hogy szerepelhessenek a világ harmadik legnagyobb sporteseményén.

Atletika vb fogad6

A versenybírókon túl közel harminc önkéntes is részt vett a napi szintű munkában, akik szintén fontos részét képezték az Atlétikai Világbajnokság jól működő gépezetének. Az önkéntesek 8 órás beosztásban dolgoztak, gyakorlatilag a világverseny minden pontján. Ott voltak a beengedésnél, a versenypálya szélén, a páholyokban, vagy akár az antidopping részlegnél és a szállásoknál is. A szervezők gondoskodtak róla, hogy a vb számukra is maradandó élmény legyen: az önkéntesek a napi munka elvégzése után a részükre fenntartott szektorból meg is nézhették a szupersztárok teljesítményeit.