Hagyományosan Pünkösdhétfőn, immár 13. alkalommal rendezte meg idén a Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért futóversenyt az Alba Regia Atlétikai Klub, a Depónia Nonprofit Kft-vel és a város Önkormányzatával közösen. A TESZ futást méltán nevezhetjük városunk egyik legnépszerűbb tömegsport-rendezvényének, hiszen ezúttal minden eddiginél többen neveztek. Nem maradhatott el a szintén hagyományos Depónia-futás sem, ahol 1500-an álltak rajthoz.

Változatlanul a Várkörúton és a Rákóczi utcán, a Panoráma Offices környékén zajlott Pünkösdhétfő délutánján a 13. TESZ futás. A sportbarátok idén is 4,8 és 11,2 kilométeres távokon, valamint háromfős váltóban indulhattak.

Borsányi Zoltán, az esemény főszervezője kérdésünkre elmondta, fontos, hogy azok a sportolók, akik szeretnének megismerkedni a futóversenyek kitűnő hangulatával, érezzék, hogy most valóban övék a terep, a pálya, az utca. Idén minden eddiginél többen neveztek, egyéniben több mint 200-an álltak rajthoz, emellett 22 háromfős váltó jelentkezett.

Nagy öröm, hogy vannak évről évre visszatérő „törzsvendégek” és mindig vannak új arcok is a színvonalas programon. A távok viszonylag könnyen teljesíthetőek, így aki most kezdi a rendszeres testmozgást, annak ezek a futásadagok is tarthatóak lesznek napi szinten – fogalmazott a főszervező. Hozzátette, nagyon nehéz egy ilyen nagyszabású versenyt kompakt módon, gyorsan lebonyolítani, így a szervezésben részt vesz az Alba Regia Atlétikai Klub apraja-nagyja. Emellett sok segítséget kapnak Székesfehérvár Önkormányzatától és a főtámogató Depónia Nonprofit Kft-től. A tömegfutással demonstrálják, hogy legyen minél több, rendszeresen sportoló ember a tiszta, egészséges városban.

TESZ futas 4 MeszarosA

A város nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. „Nagy öröm, hogy 13. alkalommal lehetünk itt, a TESZ futáson. Köszönöm a résztvevőknek, hogy a melegben vállalták a kihívást, és köszönöm az ARAK teljes stábjának, az edzőknek, az atlétáknak a szervezést! Ma is sokan tettek sok-sok lépést az egészségükért!” – fogalmazott.

Ugyancsak üdvözölte a résztvevőket Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki sok sikert és kitartást kívánt.

A TESZ-futást Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes rajtoltatta el. Mindkét távon, a 35 év alatti és feletti kategóriában, a férfiak és a nők között is díjazták az első három helyezettet, és ugyancsak díjazták az első három leggyorsabb váltót.

18.30 órakor rajtolt el a DEPÓNIA futás. A résztvevők kizárólag a helyszínen, már 16 órától nevezhettek egy széttaposott PET-palackkal, cserébe ajándék pólót kaptak. Itt mintegy 1.500-an álltak rajthoz, az 1,6 kilométeres távot pedig kicsik és nagyok közösen teljesíthették.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)