Szeretne visszarepülni a 70-es, 80-as, 90-es évek világába és egy felejthetetlen élmény részese lenni? Utazna ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival, vagy éppen forgatható ülésekben egy komfortkocsiban? Kipróbálná a magyar vasút ikonikus mozdonyait? Lesz rá módja Székesfehérváron, illetve Fejér és Veszprém vármegyében egyaránt.

2023-ban számos jubileumot ünnepel a magyar vasút. Az M41-es sorozatú „Csörgő” mozdonyok 50 évesek, a V43-as sorozatú „Szili” mozdonyok 60 évesek, az M61-es sorozatú „Nohab” mozdonyok szintén 60 évesek, az Utasellátó pedig a 75. évfordulóját ünnepli. Az idei évben tervezett rendezvényeken ezen járművek, és az Utasellátó is kiemelt hangsúlyt kap majd.

Székesfehérvár – Komárom

Az 5-ös számú vasútvonalon a Székesfehérvár és Komárom között közlekedő személyvonatok valamennyi járata retró összeállításban közlekedik a hétvégén, 3 különböző szerelvény és mozdony áll forgalomba. Ezen a vonalon is közlekedni fog a ”vegyes szerelvény”, melyet az M61 001-es, frissen felújított Nohab mozdony továbbít. A szerelvényben megtalálható SR 404-es bisztrókocsiban az Utasellátó látja vendégül utasainkat. A 90-es éveket idéző ”telikék szerelvényt” ezúttal hagyományos narancs festésű Szergej továbbítja. Ráadásként az olajzöld ingavonattal is találkozhatnak Utasaink, egy Jendrassik motoros zöld M40-es Púpos társaságában. A vegyes szerelvényben közlekedő WLS kocsiba, valamint a telikék szerelvényben az Ap kocsiba 1. osztályú menetjegy váltása szükséges.

Budapest – Székesfehérvár – Veszprém – Celldömölk

Visszatér a retró hétvégék egyik legnépszerűbb attrakciója, a legendás 424-es gőzmozdony. Ezúttal szombaton és vasárnap is közlekedik expresszvonatként: reggel Budapest-Keletiből Veszprémbe, napközben Veszprém és Székesfehérvár között oda-vissza, este pedig Veszprémből Budapestre. A mozdony két különböző szerelvényt továbbít a hétvége során. Az egyik egy ”vegyes szerelvény” lesz, melyben az olajzöld színű WLS 052 1. osztályú és SR 404 bisztrókocsi mellett 4 darab vékonycsíkos fülkés Rába kocsi is közlekedik majd. A bisztrókocsiban az idén 75 éves Utasellátó várja az utasokat. A másik egy ”telikék szerelvény” lesz,amiben a retró festésű Ap 19-05 mellett 3 darab Bhv és egy BDbh idézi fel a 70-es és 80-as évek eleji vasút hangulatát. A vonatok mindegyike általános díjszabás mellett vehetők igénybe, az expressz vonatokra helyjegy váltása kötelező.

A hétvége részletes menetrendje (főbb megállási helyekkel):

MÁV Retro menetrend