Az alapszakasz utolsó mérkőzése előtt egyszerű volt a MÁV Előre Foxconn számára a női röplabda Extraligában: ha 3-0-ra vagy 3-1-re nyer Nyíregyházán, akkor a 2. helyen zár a rájátszás előtt, ha 3-2-re, akkor a 3. helyen, minden más eredmény csak a 4. pozíciót. Nos, ahogy ezek után kell, úgy hozta le rendkívül magabiztos játékkal 25-14-re és 25-15-re az első két szettet a fehérvári egylet, aztán valami történt a fejekben, mert először szépített egy 25-15-ös simázással, majd egalizált egy 25-19-es, végül pedig nyert is 3-2-re egy 15-10-es játszmával! Így sikerült egy agyonnyert mérkőzést elbukni, először fejben, majd a pályán is.

Hasonló szituáció már többször előfordult a Lokival, ám most ennek komoly közvetlen negatív hozadéka az ezzel elszalasztott 2. hely és egy kedvező, az esetleges fináléig pályaelőnyt jelentő helyzet. Annál is inkább érthetetlen ez a szituáció, mert a kék-fehérek telis-tele vannak rutinos, sok nagy csatát megélt, válogatott, exválogatott kiválósággal, akik éppen az ilyen meccseken szokták a különbséget jelenteni. Most ők is zavarodottan, fejben lenullázódva játszottak az első elvesztett szettet követően. Sorozatban elrontott nyitások, feladások és támadásbefejezések, elcsapkodott labdák, és rossz sáncok sorozata jellemezte az első két szettben még szárnyaló alakulat produkcióját.

Ezzel a szinte hihetetlen összeomlással és verséggel a Szent Benedek vagy az UTE helyett éppen a Nyíregyházát fogták ki a negyeddöntőben Lukasz Przybylak hölgyei, ahol a pályaelőny még meglesz, ahogy az esély is a legjobb 4 közé jutásra, azonban utána már szinte biztosan a címvédő és idén még hibátlan Vasas jönne az elődöntőben, pályahátrányban, ami már sokkal inkább megoldhatatlan feladat, mint pályaelőnyben bármelyik másik ellenfél.

Összefoglalva a lényeget: ezzel a mostani lefagyással a bajnoki fináléba jutás erőteljes esélye elúszott és ha sikerül eljutni legalább a bronzmeccsig, ott ugyancsak várhatóan pályahátrányban kellene bravúrt végrehajtani az éremszerzés érdekében.

A negyeddöntő összecsapásaira a versenykiírás értelmében február 18-án, 22-én, 26-án (és ha kell, március 1-jén és 5-én) kerül sor.