Kiemelkedő nemzetközi sikereket értek el az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatói a FANUC Olimpián. Az ÓE-AMK-s hallgatók eredményesen szerepeltek a tavalyi megmérettetésen, valamint az idei évben is jó eredményekre számítanak. A tavalyi győztes csapat tagjai átadták a stafétát, és ők készítik majd fel a jövő évi Worldkills robotikai versenyre készülő duót is. Az Óbudai Egyetem képviselőit és a csapatokat dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester fogadta a Városházán.

A FANUC Olimpián első helyet szerzett az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karáról Németh Márk és Benczik Árpád gépészmérnök hallgató, akik sikerükkel kvalifikálták magukat a WorldSkills 2024 Lyon versenyre. Már tavaly is hasonló siker született, hiszen akkor a Farkas Bálint – Kovács Erik gépészmérnök duó nyerte meg az ÓE AMK képviseletében a FANUC Olimpiát. Ők közben idén megszerezték diplomájukat, és szeptembertől már a mesterképzést kezdik. Eközben ismét fontos megmérettetésre készülnek, hiszen jövő héten utaznak a gdanski Euroskills robotika versenyre, amelyre a tavalyi győzelemmel kvalifikálták magukat. Azonban nem ez az egyetlen feladat, amit vállaltak: ők készítik fel majd fel a jövő évi világversenyre az idei győzteseket.

FANUC OE fogad1

A csapatnak dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester gratulált a város nevében. A polgármester elmondta, hogy a fiatalok a város számára kifejezetten fontos területen értek el kiemelkedő eredményt: „A város ipara már most elképzelhetetlen a robotika nélkül. A fiatalok pedig ezekkel az eredményekkel motiválhatják a későbbi hallgatókat, hogy ezt tanulják, később pedig akár Székesfehérváron vállaljanak munkát.” Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: fontos, hogy a fiatalok felkészülten lépjenek be a munka világába, ezek a versenyek pedig nagyon jó tapasztalatszerzést jelenthetnek nekik ehhez. A városvezető hozzátette, a hallgatók tudásán túl fontos, hogy a már aktívan dolgozó munkavállalók is fejlesszék a tudásukat.

Bíró István, a csapat mentora, a FANUC kollégája mesélt a versenyek részleteiről. Elhangzott, hogy a megoldandó feladatot mindig csak a helyszínen tudják meg a résztvevők, és gyakorlatilag a nulláról kell teljesíteniük a projektet. Példaként említette, amikor a feladat szerint a versenyzőknek egy robot segítségével kellett feltölteniük egy ládát. A feladat során többek között műszaki dokumentációt, érintőképernyős felületet, 3D és sima videót, valamint szimulációt is be kellett mutatniuk a bíróknak. Hasonló szisztéma vár a versenyzőkre a jövő heti gdanski világversenyen, ahol iparban is működő szinten kell véghezvinniük a projektet a versenyzőknek.

FANUC OE fogad3 GyorokGyorgy dekan

Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja megköszönte azt a támogatást, amit a város az elmúlt években nyújtott a Kar számára. Ahogy fogalmazott, a mostani sikeres szereplés is jó visszaigazolása annak, hogy megéri a tudásba fektetni. Kiemelte, hogy az egyetemnek fontos feladata a fiatalok felsőoktatási képzéseinek minél színvonalasabb megvalósítása, erre pedig jó lehetőséget jelentenek ezek a versenyek.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)