Idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Székesfehérvári Sportmajálist, ahol a város amatőr és profi sportolói évről évre bemutatkozhatnak. A sportolók kilenc óra előtt a Petőfi parkban gyülekeztek, ahonnan – miután dr. Cser-Palkovics András polgármester átadta az idei „Székesfehérvár Sportjáért” díjakat – a résztvevők együtt sétáltak ki a Bregyó közi Atlétikai Központba.

Több ezer sportoló és sportszerető ember hirdette május elsején a Székesfehérvári Sportmajálison az egészség és a mozgás örömét, valamint a közösséghez tartozás élményét. Amatőr és profi sportolók, mintegy 40 sportegyesület tagjai hétfőn reggel kilenc óra előtt gyülekeztek a Petőfi parkban. Többek között a város első osztályú sportcsapatai, utánpótlás-műhelyek, sportközösségek, tánccsoportok, valamint a Nyitott tornatermek program résztvevői is képviseltették magukat.

Sportmajalis23 5

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Sportmajálison úgy fogalmazott, hogy jó látni azt a rengeteg sportolót és sportszerető embert, akik azt hirdetik: Székesfehérvár egy sportos város. „Olyan nagy a város sportélete, a kicsi gyerekektől a profi sportolókig, hogy érdemes ezt egy seregszemle keretein belül megmutatni, amire a majális egy remek alkalom.” – emelte ki a polgármester. A városvezető elmondta, a Sportmajális remek alkalom azok számára is, akik még nem csatlakoztak ezekhez a sportközösségekhez, hiszen a rendezvényen számos sportággal megismerkedhetnek. Dr. Cser-Palkovics András a megnyitó után a népes közönség előtt adta át az idei „Székesfehérvár Sportjáért” díjakat.

Sportmajalis23 3

A 2023-as esztendő egyik díjazottja Varga Istvánné amatőr női tornafoglalkozás-vezető. Közel 40 évvel ezelőtt határozta el, hogy a torna, a sport, a mozgás szeretetét átadja a Székesfehérváron élő és dolgozó nőknek. Gyermekével otthon lévő kismamaként kezdett bele a foglalkozások tartásába, és azóta már több száz vagy ezer hölggyel szerettette meg a mozgást, az egészséges életmódot. Fáradhatatlanul kereste a lehetőséget az alkalmas helyszínek, módszerek, mozgásfajták megteremtésében, a Nyitott tornatermek program keretében is több helyszínen tartott rendszeresen foglalkozásokat. Orvosi asszisztensi munkája mellett a tornákra szépen felépített gyakorlatokkal készült, sőt a foglalkozásokkal még a koronavírus-járvány idején sem hagyott fel: online órákat tartott. Varga Istvánné négy évtized után idén döntött úgy, hogy szeretne több időt családjával, unokáival tölteni és befejezi edzői munkáját. Az évtizedek alatt azonban olyan összetartó közösség alakult ki tornái alatt a palotavárosi csoportból, akik a foglalkozásokon kívül is rendszeresen összejárnak. A városi elismerésre is tornacsoportjának tagjai, a Tolnai Tutik javasolták.

Sportmajalis23 2

2023-ban „Székesfehérvár Sportjáért” díjat vehetett át Nagy Róbert, a MÁV Előre Röplabda Akadémia tiszteletbeli elnöke. 1980-ban kezdett röplabdázni, 1988-tól utánpótlásedzői, majd 1992-től az újjáéledő fehérvári férfi csapatban csapatkapitányi szerepet töltött be. Vezetésével 1999-ben a hazai bajnokság első osztályába jutottak. Kitartó munkával 2012-ben megteremtette a helyi női röplabdacsapat versenyeztetési feltételeit is. Aktív résztvevője volt a MÁV ELŐRE SC felvirágoztatásának, 2017 és 2022 között klubelnökként dolgozott, jelenleg a MÁV ELŐRE Röplabda Akadémia vezetője. Tanítványai felnéznek rá, elfogadják a kéréseit, csapataiból folyamatosan kerülnek a korosztályos válogatottakba a fiatalok. Nagy Róbert neve elválaszthatatlan a röplabdasporttól és Székesfehérvártól. Hűséges nemcsak sportágához, hanem városához és annak közösségéhez is. Számára életcél, hogy pattogjon a labda Székesfehérváron. Több mint 42 éve szenteli – családja mellett – minden idejét és energiáját ennek a célnak. Egész életét a sport iránti szeretet, a jóság, az igazsághoz való ragaszkodás, a helytállás és kötelesség, a cselekvés és odaadás erények mentén éli – nemes példaként növendékei és mindannyiunk számára.

Sportmajalis23 4

A díjátadó után a résztvevők felsorakoztak az idei zászlóvivők – Jakubecz Lililána, Fehérvári Rugby Club, Holczmann Dóra, ORKA SE, Szabó Dániel, ARAK, Kovács Sarolta, Alba Volán, Terestyényi Anna, MOL Fehérvár FC, Ambrus Csongor, Hydro Fehérvár AV19, Affentaler Sára, Alba Fehérvár KC és Simon Dávid, Arconic-Alba Fehérvár játékosok – mögött, majd a Palotai úton keresztül elindultak a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központba, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Brassdance kíséretével.

A zenés felvonulás után a sportegyesületek egész napos programokkal várják a Sportmajálisra látogatókat. Többek között látványos streetball bajnokság, dartsfoci, falmászás és színpadi bemutatók szórakoztatják az érdeklődőket. A Sportmajálison a Székesfehérvárra települt NATO-alakulatok közül bemutatkozik a nemrég a kezdeti műveleti képességet elért HQ MND-C, azaz Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság is. A rendezvényen az HQ MND-C, valamint az irányítása alatt működő magyar és szlovák NATO Erőket Integráló Elemek (NFIU-k) tagjaival is találkozhatnak a látogatók. A katonák játékos foglalkozásokat tartanak gyerekeknek, az érdeklődőket megismertetik szerteágazó tevékenységükkel és felszerelésükkel.

(Forrás: ÖKK Fehérvár, fotó: Bácskai Gergely, Kiss László)