„Negyed évszázad és azon túl… Visszatekintés Székesfehérvár szociális, gyermekjóléti szolgáltatásaira” címmel rendeztek szakmai konferenciát szerdán a Városháza Dísztermében. Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár köszöntőjét követően Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András öt, a szociális szférában több évtizeden át kiemelkedő munkát végző szakembernek köszönte meg a munkáját Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel. A tanácskozás az ünnepi pillanatokat követően szakmai előadásokkal folytatódott.

A 30 éves szociális törvényről, a 25 éves Családok Átmeneti Otthonáról, valamint a fehérvári szociális jogalkotás mechanizmusáról, az intézmények szolgálatatás-fejlesztési lehetőségeiről is szó volt azon a szakmai konferencián, amelynek a Városháza Díszterme adott otthon szerdán délelőtt. A program célja, hogy a résztvevők visszatekintsenek a székesfehérvári szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi szakmai munka elmúlt néhány évtizedére és összegezzék azt, mondta köszöntőjében a szervezők – az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, a Családok Átmeneti Otthona és Székesfehérvár Önkormányzata – nevében Tisztl Henrik, a Központ intézményvezetője.

SzocKonf23 2 CserPA

A város több mint ezeréves történelmének évszámai és eseményei mögött mindenkor ott voltak és ma is ott vannak az emberi kapcsolatok. Az egymásra való odafigyelés nélkül nem működne a közösség. Az idő változásával azonban mindig más-más kihívásra kell különböző válaszokat adni – hangsúlyozta beszédében dr. Cser-Palkovics András. A polgármester hozzátette, hogy a megoldások alapja azonban mindenkor a szakmai együttműködésnek kell lennie. A szociális ágazat magas színvonalon működik a városban, de mindig lehet rajta javítani. Kiemelte, hogy a „gondoskodó városra” egyre nagyobb szükség lesz demográfiai és egészségügyi okokból egyaránt.

SzocKonf23 2

A szociális munka legfontosabb része, hogy az ügyfeleknek, ellátottaknak megpróbálja megtalálni azt az utat, ami számukra közösségi kapcsolati biztonságot tud adni – hangsúlyozta köszöntőjében Fülöp Attila. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szólt arról, hogy az ágazatban dolgozók hivatása a személyes találkozásokról szól, akik akkor is odalépnek a segítségre szorulóhoz, amikor az nem kéri, másnap is odamennek, amikor elutasítják őket. Ez a szociális munka magja a kríziskezelő- és hajléktalanotthonokban, vagy a családok átmeneti otthonában. Az összetett intézményi hálózatról és szociális hálóról szólva elmondta, hogy Székesfehérváron a szociális területen 26 különböző fenntartó van a 10 intézményt működtető önkormányzat mellett. A felmerülő problémákat helyben, együttműködve tudják csak megoldani. A működés biztosításában az államnak nagy a szerepe: biztosítania kell a kiszámítható, megbízható jogi szabályozást és a kiszámítható, előre tervezehető finanszírozást. Mint mondta, a 2024-re elfogadott költségvetésben a szociális és gyermekvédelmi kiadás pont négyszerese annak, ami 2010-ben volt. A költségvetés alapján közel 1300 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az ágazat.

SzocKonf23 4 kitunt

A köszöntőket követően díjátadással folytatódott a konferencia. Öt, a szociális szférában több évtizeden át kiemelkedő munkát végző szakembernek köszönte meg munkáját Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel a város vezetője. A székesfehérvári családok szolgálatában végzett kiemelkedő munkáját ismerték el Szoboszlay Renátának, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársának. A székesfehérvári családok átmeneti gondozásában végzett munkájáért a Kríziskezelő Központ három szakembere, Balla Béla, Békési Erzsébet és Balogh Beáta vehette át az emlékérmet. Székesfehérvár szociális igazgatásában, a szociális szolgáltatási rendszer fejlesztésében végzett kiemelkedő munkájáért a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal ügyintézőjének, Tóthné Szabó Krisztinának köszönték meg munkáját az emlékéremmel.

Az ünnepi pillanatok után szakmai előadásokkal folytatódott a konferencia. Dr. Szöllősi Gábor jogász, szociálpolitikus, egyetemi docens általános áttekintést és értékelést adott a szociális szolgáltatási rendszerről. Középpontban azzal, hogy milyen szociális szolgáltatási rendszer jött létre Magyarországon az 1993. évi III. törvényhez és az 1997. évi XXXI. törvényhez köthető reformok során.

Kitunt oklev Szfv3

A Családok Átmeneti Otthonának első 25 évét számokban és szép, olykor szívbe markoló történetekben jelenítette meg előadásában Erdélyi Zsuzsanna. Mint elhangzott, az elmúlt negyed évszázadban 213 család élt az Otthonban, és összesen 339 gyermeket láttak el az intézményben. A szakmai munkának köszönhetően eddig 208 család költözött ki, és ebből százhatvanan a jó időben kapott kellő támogatással képesek hosszú távon talpon maradni. A családias légkör lehetőséget teremt olyan kliens-segítő légkör kialakítására, amely páratlan és kivitelezhetetlen a szociális szakma más területén. Gyakorlatilag együtt élnek a családokkal, velük osztják meg örömüket és sokszor ők tudják meg először fájdalmukat is. A családok nyugalmat, biztonságot és szeretet kapnak az otthon falai között, ahol a segítő szakemberek együtt örülnek a gyermekek sikereinek, legyen az az első megtett lépés, az első kiolvasott szó, vagy az együtt tanult leckéért járó dicséret. A felnőttek közül sokan itt tapasztalták meg először a közös étkezés nyugalmát, tanulták meg a háztartás vezetését és kaptak támogatást maguk is egy iskola befejezéséhez vagy a továbbtanuláshoz.

A Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály főosztályvezetője, dr. Kincses Zsolt Dávid előadásában többek között a helyi szociális és gyermekvédelmi ellátásokat célzó rendeletalkotás előkészítő folyamatairól tett említést, amely példaértékű együttműködéssel valósul meg a hatóságok és a szociális intézmények, civil szervezetek részvételével. Székesfehérvár tekintetében működik az igazgatásszolgálat. A szakmatörténetről adott átfogó visszatekintést követően szólt a szakmaközösségek példaértékű kooperációjáról, az igazgatási és szolgáltató keretek harmonizációjáról, az együttműködés innovatív megoldásairól. Előadása végén röviden beszélt arról a hamarosan induló, helyi kutatásról, amely a szociális ágazat szolgáltatás-fejlesztési lehetőségeit szolgálja majd.

A konferencia előadásait Szarvák Mónika zárta. A Belügyminisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának gyermekjóléti alapellátási szakreferense a Területi Szakmatámogatási Rendszerről (TSZR), valamint a Gyermekeink Védelmében Informatikai Rendszerről (GYVR) adott tájékoztatójában a szakmatámogató hálózatok újdonságairól és erősségeiről szólt.

SzocKonf23 5 MeszarosA

A szakmai napot Mészáros Attila alpolgármester zárta, aki köszönetet mondott a szociális szektorban dolgozóknak áldozatos munkájáért, és azért az együttműködésért, amellyel az elmúlt évek kihívásaira gyorsan reagáltak és megoldották a felmerülő problémákat. „Székesfehérváron büszkék vagyunk arra a magas színvonalú, szociális szakmai munkára, amelyet az intézményekben végez több mint 365 elhivatott munkatárs. Fenntartóként megteszünk mindent, hogy ezt a fizikailag és lelkileg is komoly terhet jelentő munkát nemcsak szóban, hanem juttatásokban is megköszönjük. A bérezésért az állam a felelős, és mellett az Önkormányzat is megtesz mindent lehetőségeihez mérten: bevezettük a hűségjutalom-rendszerét, biztosítjuk a cafeteriát, és néhány hete döntött a közgyűlés arról, novemberben egy egyszeri, százezer forintos plusz cafeteria-juttatást biztosítunk valamennyi intézményi dolgozónk számára. Igyekszünk ebben is folyamatosan előrelépni.” Az alpolgármester szólt a megvalósult infrastruktúra-fejlesztésekről, a tervekről, illetve arról, hogy a Családok Átmeneti Otthona a Belügyminisztérium külső férőhely pályázatán sikeresen indult, így januártól egy újabb lakással tudnak átmeneti segítséget nyújtani.

A szakmai konferencián részt vett Dancs Norbert, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetője, dr. Dienesné Fluck Györgyi, a város szociális ügyek tanácsnoka, valamint a szociális és oktatási intézmények vezetői, az érintett szakterületek munkatársai, a civil szervezetek képviselői.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)