Ünnepélyes keretek között mutatták be a „Székesfehérvár, a hagyományőrző város” című 2024-es naptárt. A székesfehérvári gyermekek rajzaiból álló és Balajthy Ferenc költő négysoros verseit tartalmazó kiadvány az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület gondozásában Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil és szakmai mecénások támogatásával jelenik meg évről-évre.

Ifjú, tehetséges alkotókat köszöntöttek csütörtökön a Városháza Dísztermében, ahol bemutatták az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület (ARISZ) egyedülálló, a székesfehérvári gyermekek illusztrációival készült, különleges naptárát. A „Székesfehérvár, a hagyományőrző város” című kiadványt, amely a 25. a sorban, a diákok neves városi épületeket, köztéri alkotásokat ábrázoló rajzai díszítik. A 13 lapon összesen 17, szebbnél szebb rajz kapott helyet, és Balajthy Ferenc költő jóvoltából minden hónaphoz egy-egy vers is kapcsolódik.

Naptaratado24 2

A naptárak ünnepélyes átadóján Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a megjelenteket. Ez a naptár, amely egy hagyománytisztelő, történelmére büszke város épületeit mutatja be a jövőt jelentő gyermekek rajzain keresztül, maga is Székesfehérvár egyik szép hagyományává vált. Köszönhető ez a kezdeményezőknek, az ötletgazdáknak, akik minden évben azon dolgoztak és dolgoznak ma is, hogy megszervezzék és megteremtsék a lehetőséget a naptár kiadására. A fiatalok rajzaikkal értéket teremtenek, művészeti értékét pedig Balajthy Ferenc versei is emelik. Generációk találkozása is ez a naptár, hiszen a szervezésben, kiadásban sokan dolgoznak együtt. Kiemelten szólt azokról a pedagógusokról, akik a tehetséggondozásban vesznek részt, és a szülői támogatásról is.

Naptaratado24 3

Ez a naptár olyan, mint egy virág. Kinyílik, szeretné megmutatni magát, hogy hasznos legyen, majd az év végével bezárul. Ám a gyerekek szép munkái a versekkel együtt – a szerkesztők munkájának köszönhetően – helyet kaphatnak a könyvespolcon – mondta Balajthy Ferenc költő.

Naptaratado24 4

A köszöntőket követően vette át az elismerést Buga Donát, Györök Ádám, Halász Linda, Horn Laura, Jakab Janka, Jónás Jázmin, Kádár Milán, Kuglits Vivien, Mészáros Kamilla, Onofer Maja, Rácz Lora, Szabó-Babes Angelika Fanni, Tóth Boglárka, Török Alma Nóra, Végh Mónika, Zádori Amira és Zsigovics Blanka. Székesfehérvár polgármestere elismerését fejezte ki és köszönetet mondott a naptár elkészítésért Fejes Mária grafikusnak, Róka Gyulának, az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület képviselőjének, Lánczky László projektvezetőnek és Balajthy Ferenc költőnek is.

Az ünnepélyes átadást követően dr. Cser-Palkovics András polgármester – eleget téve a kedves kérésnek – személyesen mutatta meg a dolgozószobáját az alkotó gyerekeknek.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)