Huszadik alkalommal adják át idén a Szent István Emlékérmet és Díjat az államalapító tiszteletére rendezett ünnepkör keretében. A város legrangosabb civil elismerését ezúttal egy orvos házaspár, Dr. Simon Gábor csecsemő- és gyermekgyógyász és Dr. Gervain Judit PhD belgyógyász, gasztroenterológus kapja – jelentették be sajtótájékoztató keretében. Az ünnepségre 2023. augusztus 16-án, szerdán 18.00 órai kezdettel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kerül sor, a nyilvános eseményre tisztelettel invitálják az érdeklődőket!

A magánszemélyek által 2004-ben alapított Szent István Emlékérmet és Díjat minden évben olyan személyiségnek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István öröksége szolgált iránymutatásul, a Szent István-i keresztény értékrendnek megfelelő életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett. Váltott jelleggel egyik évben egy Székesfehérvárhoz szorosan kötődő, másik évben egy országosan ismert és munkásságát tekintve nagy jelentőségű személy kapja.

Az idei ünnepség kivételes lesz, hiszen huszadik alkalommal kerül sor Székesfehérvár legjelesebb civil elismerésének átadására 2023. augusztus 16-án, szerdán a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Szent István Érdemérem és Díj Alapítvány kuratóriumának döntése nyomán ezúttal egy orvos házaspár, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház doktorai, Dr. Simon Gábor csecsemő- és gyermekgyógyász, hematológus, neonatológus, sürgősségi orvostan szakorvos, illetve Dr. Gervain Judit PhD címzetes egyetemi docens belgyógyász, gasztroenterológus, laboratóriumi szakorvos kapja az elismerést – jelentették be a Püspöki Palotában rendezett sajtótájékoztatón.

Dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, kuratóriumi tag elmondta, hogy az 1990-es évek végén rendkívül fontosnak tartották a civil szférát, a civil kezdeményezéseket, ennek nyomán jött létre a Szent István-díj. Az elmúlt húsz évben a díjazottakról hozott jó döntések megmutatták, hogy milyen értékrend és morál mentén gondolkodik a kuratórium. Az első díjazott Sobor Antal kiváló író és tanár volt, akinek műveit ma is olvassuk, így munkássága ott van a mindennapokban.

A Szent István Emlékérem és Díj ma már Székesfehérvár határain túl is ismert és elismert azáltal, hogy egyik évben egy helyi személyt díjaznak, míg váltott esztendőkben egy országos merítésből keresik meg az alkalmas személyt. Minden évben több javaslat érkezik, és a Kuratórium mindig igyekszik kiválasztani az elismerésre leginkább méltó személyt – számolt be Spányi Antal megyés püspök, a Kuratórium elnöke.

Hozzátette: az elmúlt években kivételesen egy alkalommal kivételesen posztumusz Sulyok Ignác ciszterci szerzetes kapta az elismerést, illetve intézményként díjazásban részesült a Cisztreci Szent István Gimnázium. Kivételes lesz a 2023-as alkalom is azzal, hogy ezúttal egy orvos házaspárt díjaznak.

Dr. Simon Gábor a Szent György Kórház osztályvezető főorvosa volt hosszú időn keresztül, mind a mai napig dolgozik, tapasztalatával, tudásával segíti a gyógyító munkát. Lépést tart a tudománnyal, konferenciákon vesz részt, előadásokat tart. Sok apró, minimális súllyal született kisgyermeknek az életét mentette meg, és segítette őket a fejlődésben.

Dr. Gervain Judit nagy tapasztalattal rendelkező belgyógyász, volt osztályvezető, akinek sokan köszönhetik az egészségük visszanyerését. Tudásával sok embernek igyekezett visszaadni az egészséget és azt a testi állapotot, amely nélkül egy merőben más minőségű életet tudtak volna élni.

Az ünnepségre szeretettel várják a díjazottak tisztelőit és mindazokat, akiknek fontos a Szent István-i eszme, értékrend és mindaz, amivel az államalapító ma is gazdagít bennünket.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)