Nap közben már kevésbé, ám éjszaka és főleg a hajnali órákban fagypont alatti hőmérsékleteket regisztrálhatunk immár egy hete, így a Velencei-tó és már a Balaton vízfelülete is befagyott. A közösségi platformokon látható fotókon már sokan rámerészkedtek a jégre, ám ez nagyon veszélyes, mivel a 10-12 cm-es biztonságos vastagságtól még messze van a mostani jégvastagság és rossz példát is mutat, aki a saját „bátorkodását” kiposztolja Facebookra, Instára vagy TikTok-ra…

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Vármegyei Szakaszmérnöksége Velencei-tavi Tófelügyelőségének tájékoztatója szerint ma reggel (2024. január 15.) a Velencei-tó felszínét egybefüggő jég borította. A jég vastagsága az Agárdi Tófelügyelőség előtti nyílt vízterületen 7.20-kor mértek szerint kb. 6,0 cm. A kikötőkben, öblökben, védett part menti területeken kb. 6,0-7,0 cm-es vastagságú jég alakult ki, amelynek teherbírása sportolásra nem alkalmas!

A Balatonnál még csak 4-5 cm.-es a jégvastagság, ennél kicsivel vastagabb jégpáncél csak a védett part menti területeken alakulhatott ki, de a minimális biztonsági szintet jelentő 10 cm-től is még az is jócskán elmarad, így aki rálép a jégre, felelőtlen és rossz példát mutat!

A jégfelület vastagodása már csak minimális mértékben várható, mivel napközben egész héten erőteljesen pozitív tartományban mozog majd a hőmérséklet, csütörtökön kiváltképp, amikor egy frontnak köszönhetően hirtelen a szerdai 5-6-ról 13-15 fokra ugrik fel a hőmérő higanyszála, s akkor éjszaka is 4-5 fok lesz. péntektől újra visszaesik a hőmérséklet, éjjel újra fagyok várhatóak, sőt, csapadék is lesz, jelen állás szerint csütörtökön inkább eső, pénteken pedig hózáporok formájában. Szombattól lesznek éjjel-hajnalban komolyabb hidegek, amikor még hízhat a jégfelület, ám addig minimális vastagodás, de inkább stagnálás várható.