„Az elmúlt években összesen kb. 120 ezer erdészeti csemetét ültettünk, 12 hektáron. Elsősorban a Palotavárosi tavak mellett és mögött, az Alsóvárosi réten és környékén, valamint a Sóstó mellett hoztunk létre új erdőket.” – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. A polgármester az Alsóvárosi rét területén kialakított új erdőről és látogatóközpontról is ír, amelyet közösségi sportos aktivitásokkal szombaton hivatalosan is átadnak a fehérváriaknak. Október 28-án 10 órától várnak mindenkit a Bakony utca felől megközelíthető területen. A poszt teljes szövege az alábbiakban olvasható.

„Erdők pár évvel telepítés után!

Szombat délelőtt meg tudjuk nyitni Fehérvár Tüdeje Program II. ütemében létrehozott látogatóközpontot, melyet egy frissen telepített erdő vesz körül az Alsóvárosi rét keleti harmadában.

A négy-öt éve, szintén a Fehérvár Tüdeje program keretében telepített fasorok mostanra már a laikus szemnek is erdőnek látszanak.

Az elmúlt években összesen kb. 120 ezer erdészeti csemetét ültettünk, 12 hektáron. Elsősorban a Palotavárosi tavak mellett és mögött, az Alsóvárosi réten és környékén, valamint a Sóstó mellett hoztunk létre új erdőket.

Az erdőtelepítéseket elsősorban a talaj adottságai határozzák meg, mindegy egyes erdőnek szánt területet alapos talajkutatás nyomán jelölünk ki. A föld minőségének fontosságát jól mutatja, hogy az egyszerre telepített csemeték néhány méter különbséggel is eltérő mértékben fejlődnek.

A csemeték többsége tölgy, nyár, szil, kőris vagy juharfa. Fajtától is függ, hogy az elmúlt 3-4 évben mekkorát tudtak nőni, van közöttük már 4 méteres fa is és egy métert is alig elérő csemete. A fiatal erdőkről való gondoskodást folyamatosan végzik a szakemberek, ahogy az esetleges pótlásokat is.

Az erdőtelepítések nem csak a rendkívül fontos ökológiai változatosságot teremtik meg városunkban és környékén, de képesek ellensúlyozni is egyre növekvő gazdaságunk és forgalmunk környezeti terhelését.

Nem is kérdés tehát, hogy az erdősítéseket folytatnunk kell, ahogyan lehetőség szerint a belterületi fatelepítéseket is.

Bízom benne, hogy az Alsóvárosi rét keleti részén létrehozott új erdő és látogatóközpont sokak számára jelent majd kikapcsolódást és örömet. Az ott lévő csemetékre és minden erdőnkre kérem, hogy közösen vigyázzunk, hiszen nagy értéket képviselnek!

dr. Cser-Palkovics András
polgármester”

(ÖKK)