Sokéves hagyománya van már Székesfehérváron a Börgöndi Repülőnap különleges rendezvényének. Az immár Börgöndi Légiparádé néven futó eseményre 2023-ban szeptember 10-én, vasárnap kerül sor Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester fővédnökségével.

Blériot-tól a Gripenig a repülés szinte minden ágával találkozhatnak szeptember 10-én a Börgöndi Légiparádé látogatói. Az Ungár László aviatikus által épített, az eredetivel szinte 100%-ig megegyező monoplán motorindítását már láthatták Börgöndön, idén viszont a levegőben is megcsodálható lesz a nem mindennapi gépmadár.
A leggyorsabb repülőeszköz természetesen 2023-ban is a Magyar Honvédség Gripenje lesz, emellett pedig a statikus és a dinamikus programban további katonai elemek is felvonulnak majd.

Vári Gyula idén új gépével, a Jak-55-össel repüli a bemutatót, de elhozza az 52-est is, aminek a tombola sorsolás után lesz fontos feladata. Eljön hozzánk a magyar fejlesztésű Altus és a Hungarocopter is, de a legmodernebb technikai megoldásokkal épített repülőgépek és helikopterek mellett a 40-es, 50-es és 60-as évek szemet gyönyörködtető ritkaságai is. Úgy, mint a Piper Cub, a T-28A Trojan, az L-29 Delfin, Imreh Lújó a Mi-2-essel, az Autogyrok, valamint a katonai és civil ejtőernyősök.

Mindezen felül a Börgöndi Repüléstörténeti Gyűjtemény is folyamatosan gyarapszik és fejlődik, a kiállítótérben pedig természetesen minden újdonság megtekinthető lesz.

Az eseményre retro buszjárat is indul. A menetrendről és egyéb részletekről itt tájékozódhatnak: https://www.facebook.com/albatroszre