Kedden a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének budaörsi székházában megtartották az MKOSZ éves küldöttgyűlését, amelyen kitüntetések átadására is sor került. A díjazottak között van a székesfehérvári női kosárlabdázás egyik legnagyobb klasszisa, az Építők egykori kiválósága, az Eb-bronzérmes, olimpiai 4. helyezett Boksay Zsuzsa is, aki MKOSZ Emlékérem díjat vehetett át.

Boksay Zsuzsanna viszonylag későn, sőt a mai léptékkel nézve különösen későn, csak kamaszkorában kezdett kosarazni, ám a korábban Székesfehérváron az atlétikában eltöltött évek olyan fizikai alapokat adtak neki, amelyek birtokában a sportág technikai alapjait is elsajátítva nemzetközi szinten is meghatározó játékossá vált. Itthon mindenképpen, de nemzetközi szinten is az elsők között alkalmazta a hölgyeknél magasra ugorva a tempódobást, amelyet sokat gyakorolva igen hatékonyan hajtott végre.

A több mint 300-szoros válogatott játékos első nagy nemzetközi fellépése húszéves korában a moszkvai olimpián elért negyedik hely volt, majd hét (!!) Európa-bajnokságon – köztük a bronzéremmel záruló 1983-as, ’85-ös és ’87-es kontinensviadalon – erősítette nemzeti csapatunkat, továbbá két világbajnokságon is szerepelt. É

Élete utolsó Eb-jén, 1993-ban 33 évesen is remekelt, bekerült a torna All Star-csapatába, Európa legjobb női játékosának is megválasztották. Pályafutása vége felé Németországba igazolt, és több évtizede ott él, ám Rátgéber László első kapitánysága idején a válogatott szakmai stábjának is tagja volt.

Gratulálunk!

(archív fotó)