Fejér vármegyében 2023-ban összesen 268 lakástűz keletkezett, 44-gyel kevesebb, mint 2022-ben, ami 14 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 3276 négyzetméternyi épített terület égett le, ez közel azonos, mint egy évvel korábban.

Októberben egy hónapon belül 2 ember vesztette életét lakástűzben Fejér vármegyében. Tavaly a kigyulladt lakóházakban 17 ember sérült meg, 11-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 588 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 192 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás 18 órán át tartott: április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház borult lángba Kápolnásnyéken. 40 tűzoltó 9 járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek.

2023-ban a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében Fejérben 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A vármegyében a leggyakrabban nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, elektromos probléma, főzés, dohányzás vezetett tűzhöz. Négy esetben merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja. A legtöbbször a konyhában, kéményben, hálóban és tárolóban csaptak fel a lángok.

A 268 tűzzel érintett Fejér vármegyei ingatlan közül csak egyben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

2023-ban 40-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt Fejér vármegyében, pont ugyanannyi alkalommal, mint egy évvel korábban. 22 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 18-cal többen, mint egy éve. A legsúlyosabb esett egy gázfűtéses gyümölcsfeldolgozó üzemben történt márciusban, ahol egy időben 13-an szenvedtek különböző mértékű szén-monoxid-mérgezést. A mérgező gáz miatt egy ember életét vesztette, míg 2022-ben Fejérben nem történt haláleset szén-monoxid miatt. Az érintett ingatlanok 78 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

(Katasztrófavédelem, Szabó-Bisztricz Anett)