Tavaly indult útjára, idén pedig folytatódott az a hagyomány, hogy konferencia keretében mutatkoznak be a város közszolgáltató cégei. A 2024-es találkozót Tele értékekkel – Székesfehérvár szolgálatában címmel, szerdán tartották a Városháza Dísztermében, ahol három, az idén 15 éves fennállását ünneplő cég, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. mutatta be tevékenységét. A cégeknek Székesfehérvár polgármestere mondott köszönetet a város közössége nevében, majd díjakat adott át. A konferenciát két kiállítás színesítette.

A résztvevő közszolgáltató cégek kiemelkedő értéket képviselnek a város mindennapjaiban azzal, hogy az itt élők és az ide érkező vendégek jólétét, a város élhetőségét, fejlődését szolgálják. Emellett komoly súllyal vannak jelen a helyi gazdaságban, összesen mintegy 700 főt foglalkoztatnak.

Kozszolg konf24 2 2

Nyitó köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, városüzemeltetés és fejlesztés nélkül elképzelhetetlen Székesfehérvár működtetése, jelene és jövője egyaránt. Hajlamosak vagyunk természetesnek venni, amikor valami működik, és ha ez nem így van, azt azonnal megtapasztaljuk, keressük a felelősöket. Éppen ezért fontos, hogy észrevegyük és megérdemelten megköszönjük azoknak a munkáját, akik az üzemeltetésben, a fejlesztéseken dolgoznak a mindennapokban. Ezeknek a cégeknek egymással, a munkájukat összehangolva is kell tudniuk dolgozni, ezen a téren komoly előrelépések történtek. „Ha valaki elvégzi a munkáját, akkor azért nem csak az a köszönet, hogy megkapja a fizetését! Hozzátartozik, hogy elismerjük egymás munkáját és gratuláljunk!” – fogalmazott a polgármester.

A konferencia keretében elismeréseket adtak át azoknak kollégáknak, akik több évtizedes munkájukkal szolgálták Székesfehérvár közösségét. Polgármesteri Elismerő Emlékérmet kapott a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-től Dzsaja Lajos, Goldberger János, Halasi Lászlóné, Nagyné Tóth Zsanett, Nyulasi Tamás, Patkós Tamás, és Tabi Eleonóra és Timár Tibor, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft-től Balatoni Csaba (posztumusz), Véghné Koncz Aranka és Murárné Turi Krisztina, a Székesfehérvár Turisztikai Kft-től Somogyi Ilona.

A konferencia keretében dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója tartott évszázadokon átívelő előadást a különféle közszolgáltatások, a városrendezés és a városszépítés fejlődéséről, beleértve többek között a köztisztasági kérdéseket, a város útjainak lekövezését, az utak, hidak, karbantartását, a csatornarendszer kiépítését, a fásításokat, a parkosításokat és a temetők üzemeltetését.

A bevezető előadást követően következett a három közszolgáltató cég bemutatása.

Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezetője részéről elhangzott, Székesfehérvár Városgondnoksága 1990-ben intézményként jött létre Fenyves Péter vezetésével, majd 2009 óta működik gazdasági társaságként, és látja el a városüzemeltetés fő feladatait saját állománnyal. 84 fővel és négy járművel kezdték, jelenleg közel 570 munkavállalóval és 160 gépjárművel rendelkeznek. Az anno 100 milliós tőkével indult cég mára 26-szoros vagyongyarapodást könyvelhet el. Ez a város egyik legfontosabb és leggyorsabban reagáló, önálló cége, amely a városüzemeltetési feladatokat látja el saját kapacitással, 21 különböző szakterületen, 8 divízióban, ide tartozik többek között a zöldfelületek, parkok, parkolók fenntartása, köztisztasági feladatok ellátása, napközis táborok szervezése, a játszóterek folyamatosa ellenőrzése és karbantartása, létesítmények üzemeltetése.

Kozszolg konf24 2 3

A Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft-t Guti Péter ügyvezető mutatta be. Elhangzott, 2009 óta működnek, jelenleg 120 munkatársuk van. Feladataik közé tartozik épületek, ingatlanok és létesítmények üzemeltetése, a műszaki ellenőrzés, az építészeti tervezés és az önkormányzati ingatlankezelés. A Kft. üzletágai folyamatosan bővülnek építészeti tervezéssel, valamint a Sóstói Stadion és az Alba Aréna üzemeltetésével. Kifejezetten jó szakmai együttműködést tartanak fenn a többi közszolgáltatóval. Küldetésüknek tekintik, hogy a megvalósult fejlesztések elérjék a céljukat és hosszú távon fenntarthatóak legyenek.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. tevékenységéről Szegő Krisztina ügyvezető tartott prezentációt. Mint mondta, 2009-ben TDM szervezetként alakultak meg azzal a küldetéssel, hogy fellendítsék a város szabadidős és kulturális turizmusát. A 2013-as Szent István Emlékévre elkészült és az azóta létrejött fejlesztések komoly hatást gyakoroltak a turizmusra, a vendégéjszakák számának folyamatos emelkedésére. Székesfehérvár mára megkerülhetetlen és kihagyhatatlan örökségturisztikai helyszín lett Magyarországon, és az ökoturizmus is komoly lehetőségeket teremtett. A Tourinform Irodába az elmúlt 14 évben 276 000 látogatót regisztráltak, idegenvezető-hálózatukkal 3300 városnéző programot valósította meg 84 500 fő részvételével.

A konferenciához kapcsolódóan a Városház téren mutatták be a Városgondnokság mintegy 30, a városüzemeltetésben alkalmazott, modern munkagépét, melyek kora délutántól ismét munkába álltak a városban. A Városháza emeleti folyosóján pedig a három cég munkáját bemutató tablókiállítás nyílt, amely április 26-ig látogatható.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)