Országszerte 3103 esetet láttak el szilveszterkor a mentők, de a 2023-as év utolsó éjszakáján a tűzoltók és a rendőrök sem pihentek.

Közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek sérültjei és belgyógyászati rosszullétek mellett 206 embert szállítottak kórházba a mentők túlzott alkoholfogyasztás miatt. Közülük 28-an kiskorúak voltak. A mentőket továbbá országszerte 14 esetben riasztották pirotechnikai eszközzel kapcsolatos kéz, arc és szemsérülésekhez.  – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A katasztrófavédelemhez 204 segélyhívás érkezett, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, balesethez pedig 73 esetben hívták a tűzoltókat – tájékoztatott Dóka Imre őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A 2023-as év utolsó napján hárman is meghaltak lakástűzben. A főváros IX. kerületében egy Thaly Kálmán utcai társasházi lakásban, a Tolna megyei Pálfán egy ikerház földszinti lakrészében, illetve a Pest vármegyei Zsámbokon egy családi házban keletkezett tüzekben egy-egy ember vesztette életét.

A rendőrség összefoglalója szerint polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt 2023. december 31-én 12 óra és 2024. január 1-jén 6 óra között 20 esetben, 15 személlyel szemben indult eljárás országszerte.

Ezen termékek felhasználásához kapcsolódóan egy súlyos és négy könnyű sérüléssel végződő baleset jutott a rendőrség tudomására.

Pest vármegyében, Gödöllőn egy férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor a közelében egy tűzijáték működésbe lépett.

Budapesten tűzijáték szabálytalan használata miatt kigyulladt egy lakás erkélyének bútorzata, melynek következtében anyagi kár keletkezett. A rendőrség közveszély gondatlan okozása miatt, ismeretlen személlyel szemben indított eljárást.

Szilveszter este, valamint az újév első óráiban, a rendőrök összesen 48 főt állítottak elő ittas járművezetés gyanúja miatt.

Végül egy kis összegzés a petárdázások, hangos tűzijátékok robbanásától megrémült állatokról, azokról az esetekről persze, amelyekről van információ… Kerítésbe szorult és megsérült egy kutya Törökszentmiklóson, miután Szilveszter éjszaka megrémült a petárdázástól. A Komárom Esztergom-vármegyei Bajóton pedig egy másik annyira megrémült a durrogástól, hogy menekülés közben beleesett egy kútba. Szilveszter éjszaka több ezer bejelentés érkezik az elszökött állatok miatt, állatvédők folyamatosan járőröztek.