Új gyárcsarnokot épít és jelentősen bővíti kapacitását a Howmet-Köfém Kft. Székesfehérváron. Az új egységben a gyár által hazánkban kifejlesztett, „Dura Bright” bevonattal ellátott keréktárcsákat fogják gyártani, melyek könnyen tisztíthatóak, így felhasználóbarátok. A 17 milliárd forintos beruházást 5 milliárd forinttal támogatja Magyarország kormánya – hangsúlyozta a keddi alapkőletételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Howmet Aerospace kedden a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári telephelyén tette le bővülő keréktermék gyárának alapkövét. Az új létesítménnyel jelentősen megnövelik a jelenlegi Dura-Bright  alumínium Alcoa® kerekek – a Howmet legkönnyebb tehergépjármű és busz kerekeinek – gyártási kapacitását. A Dura-Bright egy szabadalmaztatott felületkezelés, amely behatol az alumíniumba és a kerék szerves részévé válik, így annak felülete könnyen tisztítható lesz, és polírozás nélkül is fényes marad évekig.

Kofem alapkoletetel23 5

Az új beruházás növeli a Howmet jelentőségét Székesfehérváron, a gyártás várhatóan 2025 első negyedévében kezdődik majd meg. A Howmet Keréktermék üzletága több mint 25 évvel ezelőtt, mindössze 32 fővel lépett be az európai kereskedelmi szállítmányozási piacra, azóta ma Magyarországon közel 800 főre nőtt a gyárban foglalkoztatottak száma. Az új létesítmény körülbelül 80 új munkahelyet teremt a régióban.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója a vállalatuk elmúlt 75 éves fejlődését, az Alcoa kerék és vele együtt az új iparág megszületését méltatta. A sok változás mellett három dolog végigkísérte az elmúlt éveket: a dolgozók hozzáállása és elköteleződése, az alkalmazkodóképesség a folyamatosan változó körülményekhez és a mindenkori legmodernebb technika alkalmazása. A folyamatos innováció melletti elkötelezettséget bizonyítja az új gyáregység létrehozása is.

Kofem alapkoletetel23 4

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a cég életében és a város gazdaságában is fontos, történelmi pillanat volt a keréktermékgyártás üzletágának elindítása, majd folyamatos fejlesztése. Az új gyáregység létrehozása jó hír a leendő 80 munkavállalónak és mindenkinek, aki a magyar gazdaság fejlődésében, növekedésében érdekelt. Magyarország gazdasági, jogi környezete, a kormányzati támogatások rendszere jó alapot ad ehhez. „Ha valaki idehoz egy üzemet, az fontos. Ám amikor újra és újra bővíti, fejleszti, akkor az már nem pusztán bizalom. Hanem azon a tényen alapul, hogy az adott vállalat és annak közössége minden szempontból jól érzi itt magát!” – hangsúlyozta a polgármester, megköszönve a dolgozók munkáját és teljesítményét.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes szavai szerint van egy helyi legenda, mely szerint mindenkinek a családjában, ismeretségi körében van valaki, aki dolgozott, dolgozik vagy éppen dolgozni fog a Köfém-nél. Ez azt jelenti, hogy a vállalat évtizedek óta nagyon fontos szerepet tölt be a fehérváriak életében. Köszönettel tartozik a város a döntéshozóknak, hogy az újabb fejlesztés helyszínéül Székesfehérvárt választották.

Kofem alapkoletetel23 3

„A világgazdasági válságok és változások győztesekre és vesztesekre osztják a világ országait. Azon múlik, hogy ki melyik kategóriába kerül, hogy ki milyen módon tudja felvenni az új típusú versenyt és magához vonzani az új korszak beruházásait. Mi magyarok az elmúlt években ragaszkodtunk ahhoz a stratégiához, melyet 2010-ben indítottunk. Ennek lényege, hogy nem segélyekre, hanem a munkahelyteremtésre és a beruházások támogatására alapítjuk a gazdaságpolitikánkat.”–fogalmazott köszöntőjében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy míg a világgazdaság fekete esztendőket élt meg, addig a magyar gazdaság 2022-ben a valaha volt legsikeresebb évét tudhatta maga mögött. Minden idők legtöbb beruházása érkezett egy év alatt 6,5 milliárd euró értékben, és az eddigi legnagyobb volt az exportteljesítmény, 142 milliárd euró értékben. Emellett a foglalkoztatottság is csúcsot döntött azzal, hogy 4 millió 700 ezren dolgoztak hazánkban.

Kofem alapkoletetel23 2

Szijjártó Péter elmondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján több nemzetgazdasági rekord fog megdőlni 2023-ban is. Várhatóan megduplázódik, azaz eléri a 13 milliárd eurót a Magyarországra érkező beruházások értéke, és 6-8 százalékos exportnövekedés is prognosztizálható, ami 150 milliárdos kivitelt jelent. Az amerikai nagyvállalatok Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják, és magukkal hozták a magyar-amerikai kereskedelmi kapcsolatok folyamatos erősödését. A két ország gazdasági kapcsolatait tovább erősíti, hogy a Howmet-Köfém Kft. keréktárcsa-gyártó üzemének kapacitását 50 százalékkal megnöveli Székesfehérváron. A 17 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 5 milliárdos támogatást biztosít. Az itt gyártott termékeket szinte 100 százalékban exportálják, azaz a gyár jelentősen hozzájárul az ország exportteljesítményéhez.

A köszöntőket követően Szijjártó Péter, Katus István, Vargha Tamás és dr. Cser-Palkovics András, továbbá Tóth Csaba gyárigazgató ünnepélyesen, együtt tették le az új gyáregység alapkövét.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)