Még tavaly nyáron szétbontották és elszállították felújításra a Szent György kutat, ami a Tompa Mihály utca és a Kecskeméti utca kereszteződésénél a Barátság ligetben állt évtizedeken át. A Bory Jenő készítette alkotást ajándékba kapta 1922-ben Székesfehérvár városa a mestertől, aki egyetemi tanulmányai alatt ösztöndíjat kapott Fehérvártól. Az alkotás eredetileg a Zichy ligetben állt a Szentháromság szobor mögött. 1960-ban, onnan került a Felsővárosba, a Barátság ligetbe.

A Szent György kutat Nyakas Pál kőfaragó mester renoválta, amely a munka végeztével új helyen áll majd legkésőbb május elejétől. Az Illyés liget díszeként látható a Szent György és a sárkány küzdelmét megörökítő díszkút, amelynek így továbbra is Felsőváros, de már nem a Barátság liget, hanem a Tompa Mihály utca – Berényi út találkozásánál található park lesz az otthona.

A hetvenes évek végén még folyt a csap részén víz a kútból, ha meghúzta valaki a később sajnos letört és ellopott öntöttvas „gombot”. A vasbeton szobron ezt megelőzően utoljára Kocsis Balázs szobrász végzett állagmegóvási munkát még a kétezres évek elején.